Please assign a menu to the primary menu location under menu

Over Troon

Troon is een bijzondere categorie in de DagAlmere blog.  In Troon belicht ik minder bekende Almeerders die onuitwisbaar hun stempel op de stad drukken of hebben gedrukt. Het zijn de stille bouwers, de zachte redenaars, de onvermoeibare pleitbezorgers en de harde werkers. Ze zoeken niet de publiciteit, maar blijven liever op de achtergrond. Ik ze ze op de virtuele troon, op een plek in de stad, die voor hen een speciale betekenis heeft.

Hoe Troon is ontstaan

Ik was eens in Almere Buiten bij Smeenk Interieur en Tentoonstellingsbouw. Een mega-inspirerend bedrijf, waarin creativiteit, ambacht en ondernemerschap onder één dak te vinden zijn. Een van hun activiteiten is Yoused, waarin schitterende gebruikte (used) promotiematerialen zeer betaalbaar worden aangeboden. In een hal tonen ze, de vaak monumentale, etalage- en dekorspullen.

Tussen gigantische groene appels en glinsterende kroonluchters stond een enorme goudkleurige troon. Het zien van deze verheven zetel inspireerde mij tot de artikelreeks De Troon. Zou het niet mooi zijn om geweldige maar relatief onbekende Almeerders in beeld te brengen met die troon als verbindend element. Ellen Smeenk was meteen te porren voor het idee en stelde kosteloos het gebruik van een van de dure tronen ter beschikking.

De mooie stadsglossy Lifestyle Almere was een klein jaar daarvoor gelanceerd en ik werkte er vanaf het eerste nummer aan mee. Mij leek het blad een ideaal platform om de Troon te laten zien. Ik stelde de rubriek voor aan oprichters Maarten de Vries en Ruud Winkel en ontving een enthousiast akkoord. Vanaf editie vijf is Troon een vaste verschijning in het blad.

De eerste troonsessies fotografeerde ik in de studio van Yoused zelf. De getroonden namen een ‘eigen’ ding mee en ik fotografeerde ze op de troon. Het leverde mooi statig en toch persoonlijk werk op, maar de binding met de stad bleef mij te afstandelijk. Daarom veranderde ik de formule en sprak met de modellen af een foto te maken op een voor hen belangrijke plek. Niet een fysieke formele zitting, maar gewoon op plek in de stad werd zo hun zelfverkozen troon. Het toont wie de mensen zijn, wat ze met de stad hebben gedaan en waar ze bijzondere binding mee hebben.

De nieuwe Troon

Inmiddels bestaat Lifestyle Almere meer dan zes jaar. De instroom van nieuwe getroonden is lang niet uitgeput, Almere is vol betrokken stadsgenoten. Maar Troon mag wel wat meer van de stad zelf worden. Daarom nodigen wij onze lezers uit om kandidaten voor Troon voor te dragen. Wie er op de Troon komt, dat blijft het prerogatief van Bart, maar over de uitslag kan wel gecorrespondeerd worden 🙂

Wie kun je voordragen voor de Troon?

Almeerders die wat betekenen voor de stad. Het hoeft niet langer iemand te zijn die al jaren een rol van betekenis heeft gespeeld, als hij/zij maar een betekenisvolle rol voor de stad heeft. Kort of lang, jong of oud, publiekelijk of op de achtergrond. Allemaal goed. Stuur je voorstel naar bart@dagalmere.nl en motiveer je voordracht. Ik laat snel van mij horen.