Vandaag lekker op de fiets. Op de terugweg van een zakenbespreking. Ligt er tussen Stad en Haven op het Starleypad een boom op z’n kant. Beverschade!

Je fietst het dorp uit. Het Waterlandse bos in. Langs Overgooi. Op een onzichtbare parallelle route gaat ons een ruiter voorbij. Zo nu en dan vertoont ze zich in een doorkijkje.

Of hoe een raadslid bij toeval een handtekeningenlijst ontdekt en de raad zich opwerpt om bij een wethouder een besluit af te dwingen. En een andere wethouder zich verzet.

Eerder deze week verjubelde mij de om-geknaagde knotwilg aan de Lange Wetering. Beversporen uit de wildernis op fietsafstand in Almere. Vlak daarna kreeg ik ook deze bijzondere wilgentwee-eenheid in het oog. Dat liet mij niet los.

Twee keer een rondje Almere in november voor de Lifestyle Almere van december. Twee keer geluk met het weer. Vooral die eerste keer, met een mooie zon en een heldere hemel. En gewoon lekker op de fiets.

Wie de stad doorkruist komt ze regelmatig tegen in de groene tongen. Maar hier grazen zo’n tweehonderd schapen ook al aan de Dijkmeent in Almere Haven. Het met tijdelijk hekwerk afgezette graasgebied grenst aan één kant direct aan de tuintjes van de bewoners. Zo dichtbij kan de natuur in Almere komen. De herder en herderin zitten even verderop in het gras en stoeien met hun twee honden. Het is een plaatje, vinden ook de voorbijgangers. En stukken beter dan een brullende maaimachine.

Hoe smaakt water van 7.000 jaar oud? Lekker! Dat is wat we in Almere drinken. Superzuiver kristalhelder en van grote diepte opgepompt grondwater, dat er eeuwen over deed om van de zanderige Veluwe tot onder de Flevopolder te stromen. Ver onder de randmeren door. Onbezoedeld door menselijke invloeden. Het hoeft alleen nog maar gefilterd te worden. En gedistribueerd. In Nobelhorst staat zo'n distributiepunt. Wat daar ook voor stadswijk omheen verschijnt, de letterlijke oase zal er het groene rustpunt blijven.

Op wat voor mij nu al de natste herfstdag van dit jaar is, was ik onderweg voor TSE, de Stichting Jonge Helden, de VBA en de gemeenteraad. En twee keer door de stormregens gefietst. Kortom, een heerlijke dag.

Aanstaande woensdag opent in Almere Haven het Upcyclecentrum. Niet zomaar een doorsnee recycling perron, maar een overdekte milieustraat gericht op hergebruik en educatie.

Zomaar op een zaterdagmiddag razendlekkere live jazz en gevarieerde kunst aan de muur. Binnenlopen, biertje, praten en genieten. Haven bruist, maar weinigen weten het.

Vanwege de 25e uitgave van Lifestyle Almere, Almere's mooiste medium, kon je meefietsen met fotograaf en schrijver Bart Buijs (Prospero). Het leverde een extra mooie DagAlmere editie op.

Jaren zijn ze er bezig geweest. En iedereen heeft zich ermee bemoeid. Maar nu is Stedenwijk Noord dan echt gerevitaliseerd. En een gedaantwisseling is het. Vooral woningcorporatie Goede Stede komt de eer toe de wijk in een nieuwe jas gestoken te hebben. De jaren-tachtig woninkjes werden stuk voor stuk van een nieuwe gevel voorzien. Mooie warmkleurige bakstenen met her en der een zandsteen ornament. Het moet ongelooflijk veel geld gekost hebben,  maar daar heb je dan ook wat voor.

Haha, wat moesten ze lachen in het Gooi. "In Almere bouwen ze Blaricum na, dat wordt nooit wat." Jammer voor die Gooiers, ze kregen ernstig ongelijk. Overgooi is schitterend en in veel opzichten stukken mooier dan Blaricum.

Een ingang die geen toegang meer is. Niet ten prooi gevallen aan de crisis, maar wegens succes gesloten om te verhuizen naar de Buitenvaart. Wat achterblijft is van een sinistere, tegelijk lokkende schoonheid. Wie door de tralies kijkt ziet omgevallen stoelen, resten van kratten, lege vakken en een achtergebleven kar. Een schaarse rafeligheid in onze nieuwe stad. Maar voor alles staat het wonderlijke on-Almeerse hekwerk, gesloten in weerwil van het bord erachter. Tijdloos refererend aan alles waar ooit een eind aan kwam. En onontkoombaar overvalt mij de herinnering aan het hekwerk van Xanadu uit Orson Welles' Citizen Kane, 's werelds beste film aller tijden.

Dit stukje Almere Haven ligt verscholen tussen dreef en gracht. Vooral bekend bij honden, hun eigenaren en fietsers. Anders kom je er niet.

Binnen een paar weken verschiet de natuur van kleur. Winters grijs en grauw maakt plaats voor lentegroen. In de groen-blauwe stad Almere voltrekt zich de gedaantewisseling in het zicht van iedereen. Vijftig tinten groen op vijf minuten gaans van eender welke straat.

In het verre Oosten van Almere liggen de Waterlandse tuinen. Een fabelachtig mooi ontworpen volkstuincomplex, dat inmiddels schitterend volgroeid is en door de bewoners zeer goed wordt onderhouden.

© Copyright 2010-2018  -  DagAlmere is een activiteit van Bart Buijs | Prospero.  -  KvK GEF 59646837

Deze website heeft een informatief karakter, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De foto's en teksten op deze website zijn door Bart Buijs vervaardigd. Ik vraag u het intellectueel eigendom te respecteren en de werken niet te gebruiken zonder uitdrukkelijke voorafgaande toestemming.