Kwelbeek Hoekwierde

De eerste stop is bij mij om de hoek, de Kwelbeek tussen de Hoekwierde en villawijk De Velden. Wat is een kwelbeek?

Welnu, dat was een kale, kaarsrechte kwelsloot, die het kwelwater dat door de dijk de polder in sijpelt afvoert naar een gracht of vaart. Weinig geïnspireerd stedebouwkundige invulling, maar uiterst noodzakelijk. Een keer in de paar jaar komt een buitenproportioneel groot mechanisch monster met lange grijparmen en malende kaken al het leven uit het water en van de oevers trekken. Weg kikkergekwaak, vogelgefluit, salamanders, vlinders, bloemetjes en bijtjes. En wat er allemaal nog meer leeft. Dat kan beter.

Maar van een functionele en bedroevend lullige kwelsloot een van leven bruisende kwelbeek maken is een kunst. En de buurtbewoners zélf hebben dat geflikt. Met eigen ideeën, eigen kracht, eigen middelen. Met steun van het Streekfonds Flevoland en lokale aannemers. En het is een waar wonder. Van kale kwelsloot naar paradijselijke kwelbeek. Al na een paar maanden van een sprakeloos makende schoonheid.

 

Tags: Haven Natuur Groen Gezond Water Duurzaam .

© Copyright 2010-2018  -  DagAlmere is een activiteit van Bart Buijs | Prospero.  -  KvK GEF 59646837

Deze website heeft een informatief karakter, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De foto's en teksten op deze website zijn door Bart Buijs vervaardigd. Ik vraag u het intellectueel eigendom te respecteren en de werken niet te gebruiken zonder uitdrukkelijke voorafgaande toestemming.