Share

DagAlmere verhaalt over de bestaande stad Almere. Over het wonen, de mensen en de natuur.
Het zijn de observaties van fotograaf en schrijver Bart Buijs. DagAlmere gaat over alles wat hem boeit.
Special: Tussen oktober 2017 en april 2018 volgde Bart zes maanden lang het politieke bedrijf in Almere. Daar kom je dus veel verhalen over tegen. Ik maakte ook veel foto's, maar de meeste daarvan heb ik vanwege de komst van de nieuwe raad er vanaf gehaald.

Dijkmeent

Wie de stad doorkruist komt ze regelmatig tegen in de groene tongen. Maar hier grazen zo’n tweehonderd schapen ook al aan de Dijkmeent in Almere Haven. Het met tijdelijk hekwerk afgezette graasgebied grenst aan één kant direct aan de tuintjes van de bewoners. Zo dichtbij kan de natuur in Almere komen. De herder en herderin zitten even verderop in het gras en stoeien met hun twee honden. Het is een plaatje, vinden ook de voorbijgangers. En stukken beter dan een brullende maaimachine.

 Een meent is een onverdeelde gemeenschappelijke weide. Onverdeeld0 betekent: aan niemand toebehorend en dus voor gemeenschappelijk gebruik. Vroeger was dat heel normaal, maar tegenwoordig is alles wel van iemand. Deze meent, de Dijkmeent, ligt aan de Gooimeerdijk en is eigendom van de gemeente. Feitelijk van ons allemaal dus. Mooi dus dat die schaapjes daar van ons collectieve eigendom; het gras kunnen smullen. Van hun wol wordt dan in onze Almeerse Wolunie weer kleding vervaardigd. Onze schoolkinderen leren ervan, het is leuk om te bezoeken en natuurlijk kun je er leuke kleding kopen.

Schapen 5170439

E-mail