Share

DagAlmere verhaalt over de bestaande stad Almere. Over het wonen, de mensen en de natuur.
Het zijn de observaties van fotograaf en schrijver Bart Buijs. DagAlmere gaat over alles wat hem boeit.
Special: Tussen oktober 2017 en april 2018 volgde Bart zes maanden lang het politieke bedrijf in Almere. Daar kom je dus veel verhalen over tegen. Ik maakte ook veel foto's, maar de meeste daarvan heb ik vanwege de komst van de nieuwe raad er vanaf gehaald.

Herinnering

Dit bochtje in het fietspad had je ook in Gelderland kunnen aantreffen. Of Beieren. Of waar dan ook in de wereld. Rijpe bomen langs een slingerend pad. De zon prikt met moeite door het dichte bladerdak en wat ontstaat is een oase van schaduw en koelte. Ja, dit was in Almere. Was.

Daar waar het idyllisch fietspad zich een ooit kronkelende weg zocht door open laagland om dan ineens omarmd te worden door metershoge bomen, daar rest nu slechts een zanderige vlakte. En straks een zwarte asfaltplak, nog slechts gemotoriseerd verkeer ten dienst.

Dit stukje Kromslootpark moest wijken voor de verbrede A6. En zo zijn er talloze kleine pareltjes van anoniem groen, door velen gekoesterd, maar nu onttrokken aan het publieke domein. Liever dan een streep van het bedrijventerrein te gebruiken, stripte men een oud maar mooi stuk groen uit het echtste stukje polderlandschap in Almere. En niet alleen het groen, maar ook een stuk van de waterloop sneuvelt ten faveure van het verkeer.

Als u nu denkt dat dit verlies aan groen volgens de wet elders in de stad gecompenseerd wordt, moet ik u teleurstellen. Niet Almere, maar het Harderwold krijgt er een evenredige strook voor terug. De Laren, Meridiaanpark, Tuinderswerf, De Wierden. En ook het Kromslootpark. Goedkope grond voor de overheid. Almere wordt niet groener en evenmin blauwer. Almere wordt alleen maar grijzer en roder.

Er is hier weinig veranderd sinds het Zuiderzee was.

Wat vroeger voor de vis gold, geldt nu voor het groen. Duur betaald.

P1050670 
 P1050685
 P1050706   3020228
 PA120090 2 tonemapped Version 2  3020236
   

E-mail