Please assign a menu to the primary menu location under menu

Rondleiding Floriade arboretum in aanlegZo groot zijn die nieuwe bomen dus al!

Je kunt onder begeleiding rondwandelen over het Floriadeterrein. Dat is een feestje. Het is er werkelijk prachtig – en ik kan het weten. Bekijk de foto’s en oordeel zelf. Nog beter: ga ook rondwandelen. 

Zag u het filmpje al? Het begint als een digitale artist impression en gaat dan over in de werkelijkheid. Zie je ineens nieuw aangeplante bomen staan. Flinkje jongens al. Het zijn er al meer dan 600 en het worden er zo’n 2.000. Allemaal beschikbaar gesteld door tuinders en boomkwekers uit heel Nederland. Er zitten juwelen tussen. De bomen vormen een arboretum (bomentuin) uit alle letters van het alfabeth. Op z’n latijns, dat wel: Aceraceae, Fagaceae en Taxodiaceae. Heb ik even opgezocht. Trouwens, die laatste groeit – heel uniek op onze Floriade – horizontaal; ze vormen een levende brug. Tipje van de sluier: naast het Eksternest in het Vroege Vogelbos staat ook zo’n Metasequoia glyptostroboides te pronken. Maar dan gewoon rechtop.

Pech voor de weg

Leuk zo’n filmpje, maar er gaat niets boven de fysieke werkelijkheid. Dus: meld je aan voor een rondleiding over de Floriade. Deed ik ook, met mijn gade. Vier van de vijftien vrijwillige Floriade-rondleiders, stadsgenoten zoals jij en ik, wandelen met ons over het Weerwatereiland. In hun ijver ons al het moois te onthullen struikelen ze soms over elkaars verhalen. Maar zulke ijverigheid kan ik wel waarderen.
In anderhalf uur tijd loop je door een arboretum in aanleg, langs de kavels, over de paden en de toekomstige boulevard. Op de ontwerpen vind je in die boulevard een oog op de plek waar nu een bever woont. Die krijgt voorrang. Pech voor de weg. Dat geldt trouwens ook voor sommige bomen die er al staan en die mogen blijven. Daar houdt de weg op, simpel. Het zijn er trouwens heel wat, bomen die blijven. Je herkent ze snel aan een blauwe stip op de stam. Natuurlijk trekt diezelfde bever zich niks aan van dat blauwe stipje. Hij knabbelt aan een kant van de boom de bast ervan af, aan die kant sterft de boom en dan valt’ie vanzelf de goeie kant het water in. Slim beestje. En zo wint de natuur het van de planologen. Mooi is dat.

Bloemenzee

Op bodem van de voormalige Zuiderzee kleuren de kavels weelderig oranje, geel en blauw. Geen idee wat dit voor bloemen zijn, maar het is niet louter voor ‘de mooi’. Ik laat mij vertellen dat deze aanplant helpt de grond vruchtbaarder te maken. De gidsen praten honderduit. Grappig genoeg was een ervan pertinent tegenstander van de Floriade, die melde zich strategisch aan als mol, maar veranderde van mening na het vergaren van meer kennis.

Of en hoe

Ik was onlangs op de Politieke Markt van Almere en werd mij bewust van het feit dat – ofschoon hier al aan de inrichting van het gebied gewerkt wordt – de toekomst ervan nog altijd niet zeker is. Het is niet helemaal duidelijk wat nu werk is dat puur voor de Floriade expositie bedoeld is en welke werkzaamheden vooral voor de woonwijk uitgevoerd worden. De bomen en bloemen wachten de beslissing niet af. Die staan er, ze wortelen zich onverzettelijk, ze groeien en ze bloeien. Het is alsof ze willen zeggen: ‘die Floriade, die is er al.’