Please assign a menu to the primary menu location under menu

Almere StadMensen in de stadWerk en economie

Stil staan om vooruit te gaan

Gastvrije RandmerenSleutelen aan jezelf

Van de week nam ik bij verkoopgoeroe Herman Meijer deel aan een Sales Table. Zes marketing en sales professionals zitten bijeen om kennis en ervaringen te delen. Een oefening in stil staan om vooruit te gaan

Herman is een goede vriend en zakenpartner. Hij heeft een onvoorstelbare kennis en heel veel praktische ervaring, werkte bij grote bedrijven op verantwoordelijke functies, maar is al jaren coach en trainer. Eerst met zijn uiterst succesvolle Contourium en nu met Oravi. Hij mag al met pensioen, maar gaat onverdroten voort als sales-zendeling met de missie: verkopen is mensenwerk. Ik breng deze introductie zo uitgebreid, omdat je moet begrijpen dat het geen toeval is dat vijf marketing en sales professionals bij Herman aan tafel gaan zitten om hun ervaringen te delen. Het zijn geen kleine jongens. Als enige eenpitter in het gezelschap ben ik dat zelf wel, maar door senioriteit en mijn consultancy-ervaring, overstijg ik het ZZP’er-schap. Nou ja, dat maak ik mijzelf dan maar wijs. Genoeg intro.

Weg zwaartekracht

We zitten met z’n zessen aan de enorme tafel in Herman’s Mondriaanplace in Tussen de Vaarten. Wil gaat met koffie rond, snacks en water staan op tafel. In de hoek wacht een maagdelijke flip-over naast een hypermodern beeldscherm van IP Digital. Ieder heeft een stuk of twee gespreksonderwerpen meegenomen en we gaan er openhartig, gelijkwaardig en wederkerig op los. Elke keer opnieuw vind ik het tegelijk louterend en verrijkend om te luisteren naar de inzichten van anderen, vooral als mijn eigen vanzelfsprekendheden aan het wankelen komen. Even ben ik niet bezig met foto’s, teksten, administratie en de agenda. Ik kom geleidelijk tot stilstand. Zweef los van de zwaartekracht boven de waan van de dag. Ik bekijk mijn eigen handelen en relateer het aan het denken van mijn gespreksgenoten. Tegelijk deel ik mijn kennis en zie gereflecteerd hoe die van waarde is. Of juist niet. Ik leer waar mijn zwakten en sterkten liggen.

Team

Het kost natuurlijk wel wat, zo’n sessie, maar wat je daarvoor krijgt! Ik heb het niet over de uitgebreide lunch – lekker, gezond en verrassend – maar over de omstandigheden en gesprekssfeer die Herman weet te scheppen, waarin je als deelnemer in de gelegenheid bent te halen én te brengen. Waarin je voor heel even deel uit maakt van een gelegenheidsteam dat marketing en salesvragen vanuit verschillende disciplines en invalshoeken met verfrissende opvattingen duidt. 

Ik dacht: ‘ik schrijf het maar eens op.’ Het is namelijk de tweede keer dat ik bij Oravi aan een coach table deelneem en het is echt een bijzonder format wat deze Almeerse ondernemer heeft ontwikkeld. Zakelijk, maar echt wel een onderwerp voor de kroniek van DagAlmere.

Oravi Salestraining & coaching