Please assign a menu to the primary menu location under menu

Almere PoortBouwen en beherenMensen in de stadPolitiek

In het zweet haars aanschijns…

Politieke Markt 20 sep 2018Politieke Markt 20 sep 2018, de raad in Almere Poort (Sterrenschool De Ruimte)

De Politieke Markt is er weer. Een klein feestje was het. Afscheid van raadsleden, installatie van andere, de raad op bezoek in Poort, technische carrouselvergaderingen, emotionelere en heel de avond gloeit het in de wandelgangen van het hernieuwde weerzien.

Het is de eerste avond na het reces. Raad en college zijn na de verkiezingen nog maar weinig in beeld geweest en ik barst van verlangen om te zien wat voor vlees we in de kuip hebben. De avond begint met het afscheid van raadsleden Judith Wijnen (PvdA) en Froukje de Jonge (CDA) in de raadszaal. Praatje van Franc, fotocollage, blommetjes en een Spoetnik. Huh, een spoetnik? Van Froukje weten we dat ze al een week of drie de burgemeestersketen van Stadskanaal draagt, niettemin beschrijft ze zichzelf in de wandelgangen – met een knipoog – als een lost case voor Almere. De hartelijkheden die haar ten deel vallen spreken het tegendeel. Daarna installeren we twee nieuwe raadsleden: Rob Maurits (PvdA) en Riekje van Belle (CDA). Een belofte en een eed, fotootjes, blommetjes en felicitaties. Daarna over tot de orde van de dag. Een paar besluiten. Dat was het in de raadszaal.

Zoevende wethouder

Tien minuutjes later gaan in de vergaderkamers wat carrouselvergaderingen van start. Ik bezoek die van het Meerjarig Infrastructuur Programma Almere (MIPA), voorgezeten door raadslid Joep Kramer, die ik nog goed ken van onze samenwerking in de Vereniging Bedrijfskring Almere. Ik vond ‘m toen altijd té politiek geörienteerd, maar hier tref ik hem in zijn element. Wethouder Jan Hoek is verhinderd, maar wordt kundig vervangen door Loes Ypma (spreek uit als een ei). Ze komt ongeveer vier seconden voor aanvang binnen zoeven en is evenzoveel seconden later volledig alert. Ze blijkt een aandachtsvolle luisteraar te zijn. Ernaast zit de deskundige ambtenaar, samensteller van het MIPA, die zich toont als een ijverig schrijver. Volgeschreven velletjes fladderen als herfstbladeren over de tafel. Het is een fraai tafereel, deze gelegenheidscombinatie van ambtelijke kennis en politiek kunde, maar ik kan helaas niet blijven, want in Almere Poort is een raadsdelegatie met burgers in gesprek over het bestemmingsplan Poort. Op naar De Ruimte.

De Ruimte

Ai, dat blijkt een misvatting. Of op zijn minst een onjuiste tenaamstelling. Het multifunctionele auditorium van Sterrenschool De Ruimte is namelijk té klein voor de opkomst. En té slecht geventileerd. Het is er gruwelijk heet en benauwd. Het publiek zit zichzelf vruchteloos te bewapperen met papiertjes en hoedjes. Een ijdele inspanning, want het schept alleen maar verplaatsing van warme bezwangerde lucht. Helemaal bovenin ontwaar ik wethouder Maaike Veeningen, zichtbaar verhit, werkend in het zweet haars aanschijns als het ware, maar tegelijk de rust zelve. (Deze bijbelse tekst staat er speciaal voor mijn vriend Jo Bosma in…).
Ik zie meer politici en ambtenaren en nog veel meer mensen die ik níet ken. Dat zullen de burgers zijn. Om de beurt komen er een aantal aan het woord. Er is een maximum van 3 minuten per inspreker, maar raadslid-voorzitter Willem Boutkan is ervaren en uiterst vaardig in de omgang met burger-insprekers, hij stelt ze snel op hun gemak en gaat soepel om met de tijd. Na het fotograferen luister ik een tijdje naar bevlogen, gepassioneerde én deskundige insprekers. Het stukje wat ik hoorde is een oud verhaal:

rood voor groen, niet doen.

Wijzer

Ik ben terug in de weergaloze centrale ontmoetingsruimte van de Politieke Markt in het stadhuis en met wat anderen, raadsleden, ambtenaren en bezoekers, praat ik hartelijk bij. Naarmate meer carrouselvergaderingen aflopen, druppelen meer PM’ers binnen. Tussen het geroezemoes herken ik tal van actuele onderwerpen waarover hier in alle redelijkheid van gedachten wordt gewisseld. Vóórs en tegens, zonder polarisering, zonder politisering. Ik word er zoveel wijzer van, beter geïnformeerd, breder geörienteerd. In de raad wordt besloten, maar hier worden meningen gevormd. Wat een prachtig instrument is onze Politieke Markt toch. En heerlijk om er weer bij te zijn.