Please assign a menu to the primary menu location under menu

BoominspectieDe bomenklopper

Er doolt een bomenklopper door onze stad. Gewapend met een lange steekpen, een hangende schootcomputer en een hamertje. Klop klop, tikt ze op de boomstam. Dan knikt ze goedkeurend.

Ja, daar stap ik weer even voor af natuurlijk. Een praatje maken. In Almere staan duizenden bomen. Een legioen aan bomenkloppers trekt door de stad om elke geregistreerde boom te inspecteren. Geregistreerde bomen….. Denk niet dat je als onschuldige boom aan het wakend oog van onze overheid kunt ontsnappen. Je bent erbij boom, je staat ingetekend op digitale plattegronden en ze weten alles van je. Elke vier jaar wordt de helft van alle Almeerse bomen gecontroleerd. In de daaropvolgende vier jaar de ander helft. Als boom kun je hier maximaal een jaar of acht in alle openheid in de publieke ruimte verschuilen. En dan komt er iemand op je bast timmeren en volgt een oordeel. Zouden bomen er zenuwachtig van worden?

Stadsruimte

Mooi beroep

‘Timmeren’ is niet de juiste term. Het gaat er gemoedelijk aan toe. Door gebruik van het hamertje kan de inspectrice horen of er onzichtbare holtes in de stam zitten. Da’s een indicatie over de toestand van de boom. Met de lange steekpen kan ze sonderen in de zichtbare holtes om te zien hoe diep die gaan. Ze heeft nog meer gereedschappen op zak, maar volkomen duidelijk is dat haar deskundig oog wel het belangrijkste instrument is. Waarschijnlijk heeft ze ’s avonds een stijve nek, want ik zie haar continu onder haar hoedje omhoog kijken. Onder de rokken van de boom. Als het ware. Geen geheimen voor de dokter.

Wat een mooi beroep.