Please assign a menu to the primary menu location under menu

Almere StadKunst en cultuurMensen in de stadRecreatie

Almere Rally, Belgisch theater in het stadshart

DagAlmere, nazomerFotograaf Wijdbeens in actie

En zo gaat het dus: ik fiets wat af door mijn stad en de onderwerpen dienen zich vanzelf aan. Bijvoorbeeld; ik kom vanaf de Olstgracht op het Deventerpad. Staat daar een ‘toerist’ werkelijk heel opvallend foto’s te maken. En niet eens van de mooiste architectuur die we aanbieden. Ik ruik een kans.

Ik stap af en verken de situatie terwijl ik geroutineerd mijn camera uit de tas pak en er een ander objectief op draai. Als ik mij omdraai staat potverdorie die opvallende toerist voor m’n neus. Peter Boelens heet hij en hij is theatermaker van het Belgisch gezelschap Bad van Marie. Ze zijn bezig met een van hun belevingstheaterstukken: De Rally. Vanuit Reigers Inn (voorheen Casla) komen groepjes publiek de stad in gewandeld en ze worden getrakteerd op gewone en tegelijk bizarre taferelen. Wat is echt en wat is theater? In de Almere Rally leer je de stad kennen, dat is het vertrekpunt. Op een tablet krijgen deelnemers vragen gesteld. Ze worden aan het denken gezet over wat de historie is en wat het heden toont. Die tablet schept een extra ervaringslaag, zo zie ik, want de deelnemers zijn nu gedwongen hun aandacht telkens te verleggen tussen beeldscherm en realiteit. Terwijl ze in het dagelijks leven misschien veel vaker op hun smartphone turen zonder acht te slaan op de werkelijkheid om hen heen.

Verwarring

Met de theatermaker sprak ik af dat ik mij ook als argeloze fototoerist zal gedragen en ik hang een tijdje rond en observeer het participerende publiek. Maar door een aantal mensen in verschillende groepjes word ik herkend en terstond verdacht van samenzwering met het theatergezelschap, dus ik maak mij snel uit de voeten. Zo leuk.