Please assign a menu to the primary menu location under menu

Havenfestival 2018Een nieuwe stad met oude botters.

Drie dagen feest in de Havenkom van Almere. En in de Kruisstraat. Én op de Markt en de Kerkgracht. Het Almere Haven Festival is by far het mooiste stadsfeestje van Almere.

In het algemeen vind ik de vrijdagavond het fijnst. Dan is het nèt wat minder druk dan op zaterdagavond én ik hoef niet te luisteren naar al te galmende opera-artiesten. Zonder twijfel zijn ze van een hoog muzikaal niveau en van bijzondere kwaliteit, maar al jaren putten we uit het beperkte repertoire van de opera en ik vind allemaal reuze saai. Het AJSO (Almeers Jeugd Symfonie Orkest) daarentegen, met al die jonge talenten onder leiding van Hans Welle, dat AJSO verrast elk jaar opnieuw. Nessun Dorma op trombone in plaats van keel, zo leuk. Een leuke mix van klassiek en pop in symfonie-arrangement. Twee groepen in het publiek mochten meedoen: de ‘grote mensen’, gasten van hoofdsponsor van het AJSO Rosenboom met maraca’s (in de volksmond: sambaballen) en tientallen kinderen op vogel-waterfluitjes. Dirigent Hans verdeelde knap zijn aandacht tussen het orkest, de jonkies en de oudjes en het werd een groot feest.

Eten, drinken en flaneren

Grootstedelijk op straat vertoeven in een soort van mediterane sfeer, dat is wat je doet tijdens het Havenfestival. Je slentert over de Kerkgracht en vergaapt je aan de kunstschatten die daar staan uitgestald. Met de kunstenaar er vaak wat bedremmeld half achter verscholen. Voor een prikkie kun je hier schitterende werken op de kop tikken. Op de Markt (het plein vóór Corrosia) is het een gezellige boel. Er kunnen dranken geproefd worden, of wie het niet nodig vindt om de schijn op te houden: gewoon volop genuttigd aan een soort van Octoberfesttafels. Harmonisch melodische pianoklanken van pianist Mark Kirkenier dwarrelen over het plein en de gracht. Heerlijk.

Kade

Dé hotspot van het festival is natuurlijk de haven zelf. Vanuit een hele rij pagodetenten kun je meer gerechten proeven dan je aan kan. Een goede timing is van groot belang, kom je op de verkeerde tijd, dan sta je een half uur in de rij, want alles wordt vers bereid. Je kunt ook je toevlucht zoeken tot de terrassen, maar die zijn ook van rand tot rand gevuld. Op de drukste momenten beweeg je in een vrolijke massa van mensen heen en weer over tussen beide uiteinden van de Sluiskade, waar podia staan. Die hele grote waar de orkesten hun optreden doen en aan de andere kant een kleintje waar bands met een mix van blues, jazz en pop de leegtes opvullen. En er zijn ook nog  shanty koren, die vanuit nog eens twee podia in de Kruisstraat doorlopend meezingers ten gehore brengen.

Water

In de haven liggen de klassieke botters pal naast de hypermoderne motorjachten. Er zijn passanten die al jaren achtereen hun schip het hele festival aan de kade leggen en ze komen uit heel Nederland. Almere Haven heeft zijn plekje in de pleziervaart al jaren geleden veroverd, het festival is het hoogtepunt van onze havenzomer. De blusboot van PIT! is uit Almere Stad gekomen om hier tripjes te maken, dat gaat heel gemoedelijk en rustig met de oude schip, maar met de reddingsbrigade kun je snel een rondje in een rib doen. Hou rekening met een nat pak.

Het kán in Almere Haven.

Ja, het kán in Almere. Maar in Almere Haven kan het beter. Want hier vieren we een feestje zonder gutsgrauwelijke klèreherrie. Hier hoeft het volume niet zo hoog opgedraaid dat je oren ervan gaan suizen. Hier kun je gewoon converseren tijdens de muziek (nou ja, niet als je in het publiek zit tijdens de concert natuurlijk). Wat ik wil zeggen: als bewoner van de Hoekwierde heb ik elke zomer weer last van amorfe denkverdovende en zielerustverpestende domme basdreunen overal uit de stad en van veel verder weg, dan van de muziek en bezoekersaantallen in de Havenkom. Ongeacht de windrichting. Echt, het is het mooiste feestje van Almere.