Please assign a menu to the primary menu location under menu

Optiek

Wereldkijker

miyabi_compact-thumb-800x524-3839

Als ik door stad en land fiets reizen mijn camera, een reeks objectieven en wat handige hulpstukken mee. Onlangs voegde ik daar een superhandig klein kijkertje aan toe. Big fun.

Verrekijkers zijn leuk. Voor de vogeltjes (en de muizen) in de tuin staat er een verrekijker bij ons in de vensterbank. Er is altijd wat te zien, dus dat ding pak je om de haverklap. Diezelfde behoefte voel ik ook vaak als ik onderweg ben. Alleen heb ik er nooit zin in om die extra verrekijker-kilo mee te slepen. Daar vond ik dus een briljante oplossing voor. Al zeg ik het zelf.

Theaterkijker

Kenko lanceerde onlangs een theaterkijkertje met de onwaarschijnlijke dimensies van niet meer dan 73 x 22 x 89mm. Het ding weegt maar 118gram en er blijkt geweldig goede optiek in te zitten. De wereld is een schouwtoneel, dichtten van den Vondel en Shakespeare al, dus waarom zou ik deze toneelkijker niet gewoon voor buiten gebruiken?

Praktijk

Met een geleende Kenko Miyabi 8×18 ging ik deze week op pad. Fabeltastisch leuk. Je zet ‘m doorlopend aan je ogen. Even de overkant van het Weerwater bekijken. In het Gooimeer zie ik een fuut haar jongen verse vis voeden en meteen daarna volg ik een surfer die ineens in een wolk van water van zijn plank schiet. In mijn achtertuin drentelt argeloos een heel klein muisje tussen de struiken.

Kenko

Kenko is een gerenommeerd Japans merk van kijkers, fotografische filters en andere optiek. Het is een van de merken van het Kenko Tokina concern, waar ook de vermaarde Tokina objectieven en Hoya filters vandaan komen. Behalve deze leuke toneelkijkertjes hebben ze ook een hele reeks zwaardere jongens in de collectie, inclusief eentje met ingebouwde beeldstabilisatie.

Technisch

De kijker is er in twee maten, met een sterkte van 6×16 (zilverkleurig) of 8×18 (rood). Dat eerste getal geeft de vergroting aan, het tweede getal de helderheid (bij benadering). Mijn tuinkijker is 12×50 en weegt bijna een kilo. Da’s meer vergroting en tegelijk veel moeilijker om stil te houden. Kijkend door de 8×18 bleek het helemaal niet lastig om de kijker stil te houden en je hebt toch een 8x vergroting. Er zitten multi-coated lenzen in, waardoor het beeld helder, ragscherp en rustig is. Bijzonder prettig vind ik ook het rechthoekige beeld, dat sluit meer aan op onze natuurlijke waarneming en op mijn praktijk als fotograaf.

 
Zicht door de Kenko Miyabi 8×18: rechthoekig Zicht door een gewone verrekijker: rond

Hebben

Tja, in elke fotograaf huist wel iets van een gadget-freak. Zo’n ding wil ik dus hebben. Er zit een prijskaartje aan, bijna 200 euro, maar als fotograaf kan ik de optische kwaliteit van het ding erg waarderen. Geen vertekening (asferische lenzen), nagenoeg geen chromatische abberatie en dat rechthoekige beeld is een zegening. Kwaliteit mag wat kosten. Effe onderhandelen met de jongens van Apollo.

Is dit reclame? Ja. Word ik ervoor betaald? Nee. Ik vind het gewoon een briljant handig ding.