Please assign a menu to the primary menu location under menu

Kees Oosterwijk, ras-jazz-saxofonistKees Oosterwijk, ras-jazz-saxofonist

Schitterende improvisaties, verrassende rifs en intrigerende ritmische kwinkslagen. In Caféop2 gaat het dak eraf met de stomende jazz van het Boom Town Jazz Quartet. Alsof het al niet warm genoeg was.

Dit is muziek maken zoals het bedoeld is. De meeste nummers kennen we van meer dan één artiest en dus in meer interpretaties. Maar vandaag horen we nieuwe invalshoeken en worden we verrast door de uitgelaten blijmoedigheid waarmee deze vier rasmusici spelen. Letterlijk spelen; met de noten, de tempi, de rolverdeling, met elkaar. Het was voor het eerst dat ik zo’n sprankelende dialoog tussen percussie en sax hoorde. Je moet er maar opkomen. In deze eigen compositie van gitarist Harald Koll, Drumbella, stond een hamerend voortrazend tempo centraal, maar ook in Scofields Cissy Strut denderde het door. In drie setjes speelden ze een mix van jazzy blues, ruige jazz, funk en fusion. Soms razend lastige stukken om te spelen, maar weergaloos heerlijk naar te luisteren. Een paar van de titels:

  • Birdland (Wheater Report)
  • A Remark You Made (Wheater Report)
  • 19 Small Cigars and A Big One (Harald Koll)
  • Drumbella (Harald Koll)
  • Cissy Strut (John Scofield)
  • Unity Village (Pat Metheny)
  • Bright Size Live (Pat Metheny)
  • Spain (Chick Chorea)
  • Red Baron (Billy Cobham)
  • Little Shoes (Mike Stern)

Het was het tweede optreden van BTJQ in Caféop2 en we mogen het café dankbaar zijn dat ze deze jazzmasters programmeren. De musici kennen elkaar uit de scene in Apeldoorn, waar ze 600 man naar een optreden weten te krijgen. Zoveel halen we er in Almere nog lang niet, maar ze zouden het wel verdienen. Wat een geweldig concert.

Het Boom Town Jazz Quartet is vernoemd naar onze stad. Almeerder en saxofonist Kees Oosterwijk is er de oprichter van. Je kent hem vast van een van zijn talloze initiatieven om een jazz-scene in Almere van de grond te krijgen. Ik schreef al eens een stukkie over hem voor in het blad Lifestyle Almere. De man is muzikaal geniaal en kan uit zijn sax en EWI meer noten toveren dan ik wist dat er in zaten. Op slag- en sologitaar Harald Koll, op basgitaar Peter Schrooders en op drum Tom Gruijters. Op de foto’s ontbreekt de laatste, want in het kleine podiumhoekje van Caféop2 kreeg ik ‘m niet in beeld. Die hou je tegoed Tom!