Please assign a menu to the primary menu location under menu

Natuur, groen en blauw

Lifestyle na de dood

Lifestyle, LA, Yarden, Dood, BegraafLifestyle, LA, Yarden, Dood, Begraaf

Fietsend door onze bijzondere stad rijd je pardoes en dwars door de begraafplaatsen. Met links en rechts van het fietspad heuvels, waar grafmonumenten boven de heggen oprijzen. Vaak in stemmig natuursteen, maar nog vaker met soms vrolijke persoonlijke kenmerken. Ieder het zijne.

Kan het over de dood gaan in een lifestyle magazine? Jazeker, want je uitvaart is jouw laatste saluut aan de wereld. En ook al ben je er zelf niet meer bij, voor je nabestaanden wordt het gezamenlijke afscheid een belangrijke herinnering aan wie je bent. Wonderlijk genoeg herinneren we ons die uitvaarten langdurig en heel vaak met een blij gevoel. We kwamen iedereen tegen en we hebben samen toch even écht afscheid genomen.

Feestje

Is dood gaan niet net een beetje als emigreren? Sinds er vliegtuigen zijn misschien wat minder, maar 100 jaar geleden wist je dat je je familie nooit meer zou zien als ze op de boot naar Australië stapten. Logisch dat de hele familie nog een laatste keer bijeen kwam voor een feest. Dat is niet alleen om de vertrekkers uit te zwaaien, maar ook om als achterblijvers het afscheid gezamenlijk door te maken. Als mensen verwachten dat ze elkaar niet meer gaan zien, organiseren ze een waardig afscheidsfeestje. Dus!

Kroket

Tijdig denken over je uitvaart werkt onthechtend en bevrijdend. Je tilt jezelf over de fase van het doodgaan heen. Aan dat proces kun je weinig doen, maar je kunt wel gelukkig worden van de gedachte dat je nabestaanden een prettige uitvaart te wachten staat. Geen getob voor je familie. En geef er vooral een persoonlijke draai aan, waarin iedereen jouw levensstijl herkent. Geen cake, maar een broodje kroket. Geen koffie, maar jouw favoriete kruidenbitter. Geen speeches, maar een rij vrolijke anekdotes. Hoe pak je dat aan?

Perspectief

“Goeie vraag,” antwoord Natasja van Kampen. Ze werkt bij Yarden en PC Uitvaart als locatiemanager van de begraafplaatsen en het crematorium in Almere. Natasja: “Je moet er op tijd over beginnen. Als eerste met je partner en familie. Als dat moeilijk is, haal er dan een professional bij. Die kan zo’n gesprek in goede banen leiden. Het lucht mensen namelijk enorm op als ze weten dat hun afscheid goed geregeld is.” Dat gaat verder dan het wegnemen van zorgen van de nabestaanden. Wie zijn eigen afscheid organiseert schetst een soort perspectief over de dood heen. Jij bent er dan niet meer, maar je hebt toch iets om naar uit te kijken.

Erbij

Een uitvaart en een laatste rustplaats zijn er vooral voor de nabestaanden. Het verdriet en het gemis zijn niet te voorkomen, maar wel te verzachten. In veel andere culturen weten ze er wel raad mee: muziek, rijk versierde kisten, uitgebreid eten en drinken. De achterblijvers vieren het leven. In Nederland blijft het vaak nog ingetogen, maar er komt verandering in. Natasja: “Het komt nog steeds wel voor dat na een overlijden de nabestaanden moeten onderhandelen over cremeren of begraven, de urn of kist, of de koekjes bij de receptie. Terwijl er al zoveel verdriet is. Je kunt beter samen denken over bewust afronden, uitspreken en samen naar muziek luisteren. Tijdens de uitvaart is de overledene er dan toch bij: namelijk in de gedachten en emoties van al die mensen die in de aula zitten. En bij al diegenen die je graf, urn of verstrooiveld nog eens komen bezoeken.”

Rustplaats

Terug naar de fiets. Verrassend genoeg leidt het op die kruisingen van de doorgaande route en de laatste rustplaats nooit tot conflicten tussen razende racefietsen en statige stoeten. Hier zijn de dood en het leven in wederzijds respect verenigd. Stap eens af, bijvoorbeeld bij begraafplaats en crematorium Kruidenwijk. Mooi en gedistingeerd aangelegd, paden met bomenrijen aan weerszijden en liefelijke lommerrijke doorkijkjes. Je zou hier wel willen wonen en in zekere zin kan dat ook. Alleen je ‘visite’ heeft dan wat aan het fraaie uitzicht en het is een fijne gedachte dat de bezoekers van je graf, urn of verstrooiveld kunnen vertoeven in de prettige omgeving van zo’n mooie laatste rustplaats.

Een versie van dit artikel verscheen in de Lifestyle Almere 33 (juli 2018).