Please assign a menu to the primary menu location under menu

Buiten AlmereFlevoland

De overslaghaven van Almere ligt in Lelystad

Vooraanzicht_van_de_Flevokusthaven_met_de_golfbreker

Onder de titel Flevoland Havenprovincie verrassen vier sprekers de leden van Genootschap Flevo met ijzersterke verhalen. Het kriebelt, enthousiasmeert en inspireert.

Ik ben op deze donderdagmiddag bij het Genootschap Flevo. Met nog een stuk of honderd mede-Flevolanders zijn we ‘op stand’ te gast in het Provinciehuis in Lelystad. De titel is breder dan het onderwerp. Het gaat feitelijk over de nieuwe overslaghaven die al in 2018 even ten noorden van Flevoland in gebruik wordt genomen: Flevokust Haven. Het is een prachtplan. Buitendijks, multimodaal met een aanpalend industrieterrein. ‘Eén haven, twee locaties’, noemen de sprekers het verband met de haven van Urk. Want die wordt – naar alle waarschijnlijkheid – ook vernieuwd. Tjee, in het noorden gebeurt het allemaal maar, denk ik als Almeerder.

STIG

Arènso Bakker van STIG neemt ons mee in de ambities en ontwikkeling van het plan én overtuigt ons (in elk geval mij) van de glorieuze toekomst. Hij vat het samen in: ‘weinig toeval, veel kansen’. En hij durft nog een tikkie verder te kijken dan de realisatie van de haven zelf. We zien op het scherm extra opritten naar de A6 verschijnen en een doorgetrokken dijk Enkhuizen – Flevokust Haven. Wat een mooi toekomstperspectief.

Balk Shipyard

Daan Balk is een 8e generatie Urker. Hij staat aan het hoofd van een familiebedrijf dat evolueerde van timmerbedrijf naar scheepsbouwer en dan heb ik het niet over simpele dobberende tobbes, maar over buitenproportioneel superdeluxe jachten tot wel 70 meter lengte waarmee de rijken der aarde graag in mondaine havens van de Middellandse Zee pronken. Een bijzonder aanstekelijke spreker, die ons schitterende historische foto’s toont en prachtige verhalen vertelt over initiatiefrijk ondernemerschap en daadkracht. Collectieve trots vult de zaal.

ROC Friese Poort

Dan is er het mirakel van Urk. Het had gekund, maar slaat niet op scheepsbouwer Balk, doch op een ROC. Die zag u niet aankomen hè. Ik ook niet. Maar verdraaid, dat ROC Friese Poort (in Emmeloord en Urk) flikte een mirakels kunstje door in een paar jaar te transformeren van probleemschool tot landelijk rolmodel. Directeur Durk Bijma, kundige heldere spreker, verhaalt over het maritiem beroepsonderwijs en hoe zijn ROC perfect verbinding weet te leggen met de scheepvaartindustrie. Hij schetst compleet nieuwe opleidingsconcepten en is zichtbaar trots op zijn studenten die de zeeën ver van huis bevaren en tegelijk op afstand de lessen in Urk volgen.

HISWA

Havenprovincie? Weet ik nog niet, maar een waterprovincie zijn we in elk geval wel. Dus kan de HISWA niet ontbreken. Dat is een sympathiek merk en Gerdina Krijger bevestigt dat nog eens nadrukkelijk in haar presentatie. Een groot deel van de show valt onder de noemer ‘branding’. Helaas. Wel veel interessante feiten en cijfers, maar weinig geïnspireerd gebracht en zonder focuspunten aan te brengen, dus ze zijn zo vluchtig als waterdamp. En het lijkt mij ook niet echt afgestemd op het aanwezige publiek, dat – zo observeer ik vanaf de achterste rij – prompt afhaakt.

Deerlijk

Tja, dat Provinciehuis. Thuis bij gedeputeerde Jan Nico Appelman dus. Als tegenprestatie mocht hij dagvoorzitter zijn, denk ik. Hij praat soepeltjes, dat moet gezegd, maar hem op het lijf geschreven is deze rol niet. Niet ongebruikelijk bij politici, veronderstelt hij mogelijk dat mensen graag naar hem luisteren en is dus te lang zelf aan het woord. Wat zeker niet helpt is de abominabele audio en akoestiek. Van sommige sprekers zijn hele paragrafen onverstaanbaar. Vooral als het hen ontbreekt aan dictie en dynamiek in het spreken, zoals de laatste, waardoor een interessant verhaal vermompelt wordt tot een amorfe klankenstroom waar je alleen zo nu en dan een woord in herkent. En nog één ding dan, als beeldmaker én presentator kijk ik altijd met bovengemiddelde belangstelling naar beeldschermpresentaties. Daar viel zeker wat te genieten; bij fijne praatjes kregen we mooie plaatjes. Weinig tekstblokken, weinig opsommingen, leesbare grafieken; complimenten. Als enige kritiekpunt zou ik zeggen: plak die verschillende presentaties aan elkaar. Dat kan heel eenvoudig door op de laatste powerpoint-dia een klikbaar linkje naar de volgende te zetten. Dan hoeven wij als publiek niet telkens naar een bureaublad te kijken.

Heerlijk

Maar dat geschreven hebbende; wat een heerlijke middag. Ook al kwam mijn stad op geen enkele manier ter sprake tot ik zelf de vraag stelde waarom niet. Water zit immers in het DNA van Almere. Maar het antwoord van Jan Nico was van een hoogstaande provinciaal-Flevolandse alure: de overslaghaven van Almere komt in Lelystad. Ach en wee. Ik ben inmiddels wel opgewassen tegen wat ik het boven-Knardijkse dédain noem, waarmee op Almere wordt neergekeken, maar het is toch altijd even slikken. Niet dat het mijn pret bederft, want met mooie onderwerpen, drie uitstekende sprekers, vier prima beeldschermpresentaties en een gezellige napraat, wil ik best een middagje net doen of ik niet uit Almere kom.

Een energetische en optimistische middag. Ik bezocht al eerder bijeenkomsten van het Genootschap Flevo, maar ben nu ook lid geworden. En dat moet u ook doen, want het Genootschap bestaat dit jaar 80 jaar en het verdient nieuwe leden.

Noot: geen camera bij me vandaag, dus een simpel kiekje. Sorry.