Please assign a menu to the primary menu location under menu

Kunst en cultuurPolitiek

Spoetnik voor de raad

Gemeenteraad, griffieHet Raadsgeschenk. Kunstwerk van Frans van der Ven, bijgenaamd de Spoetnik.

Neem je als raadslid afscheid, dan krijg je een praatje, een bossie bloemen en een cadeautje. Die laatste is niet zomaar een frutsel, maar een doorwrocht ontwerp van de Almeerse kunstenaar Frans van der Ven.

Frans staat zijn mannetje als het om diepte van zijn kunst gaat. Dat is hier niet anders. Het is een schitterend ontwerp. Maar….niet iedereen begreep de bedoeling. Nou hoeft dat van mij – persoonlijk – ook niet, maar de griffie vroeg mij de betekenis van het werk duidelijker te maken. Dus paste ik de door Frans zelf aangeleverde uitleg een beetje aan, fotografeerde het werk in onderdelen en gaf het geheel vorm.

De tekst:

Raadsgeschenk Almere

Motivatie
Dit kunstwerk geeft symbolisch weer wat het werk van een raadslid in Almere in wezen inhoudt: Uit een grote stroom informatie, feiten en meningen de kern van een probleem weten te destilleren door zelf op zoek te gaan naar de waarheid omtrent die zaak. Én dit te doen door hoofd- van bijzaken te onderscheiden en dit te blijven doen, totdat de kern overblijft.

Met deze gedachtengang in mijn hoofd kwam ik op het idee om het kunstwerk zélf het onderwerp te laten zijn van zo’n zoektocht naar de kern. Zo ontstond de kubus, waar een bol in zit, die zelf ook weer iets blijkt te bevatten, namelijk een uil, en ja: ook die uil herbergt weer iets.

Met dit ‘laag voor laag onthullen van de gouden kern’ in de vorm van een beeldhouwwerk wil ik een ode brengen aan het vaak ondankbare, maar onmisbare harde werk dat u als raadslid vele jaren voor deze stad heeft verricht.

Frans van der Ven Almere, maart 2014

 

Duiding

1 Het fantasieloze stenen blok toont de wereld van een raadslid als op het eerste gezicht simpel, gestructureerd, bijna emotieloos. Drie poten staan stevig op de aarde: midden in de maatschappij staan. Eén spriet prikt in de ether, als antenne om onzichtbare signalen op te vangen.

2 Zoals zo vaak is het niet wat het op het eerste gezicht lijkt. Onder de heldere structuur van het blok gaat de wereld van Almere schuil, zacht glanzend door zijn bronzen oppervlak.

3 Wie door de uiterlijke schijn weet te breken, ontdekt midden in die wereld de wijsheid in de vorm van een Uil.

4 De kern van die wijs- heid en de sleutel tot de Waarheid, is liefde. In de vorm van een gouden hart.

Door materiaalkeuze en opbouw van dit kunstwerk laat ik zien dat een raadslid dat voor goud wil gaan, de nodi- ge stappen zal zetten in het laag voor laag afpellen van de kern van de zaak. Daarbij geen genoegen nemend met de halve waarheden van op het eerste gezicht heldere structuren of glanzende oppervlakken en in plaats daar- van blijft doorgraven, zich daarbij geleid wetend door de Wijsheid zelf.

Het gouden hart in de wijze uil.

• Het nut van structuur, regels en systemen (stenen blok), gaat verloren als daarbinnen geen liefde voor de stad woont (bronzen bol).
• Liefde voor de stad wordt een ongeleid projectief als zij niet geleid wordt door Wijsheid (zilveren Uil).
• Wie volhardt in wijsheid vindt uiteindelijk de sleutel tot de Waarheid: liefde in volle omvang (gouden hart).
• De intensivering op de weg van kille structuur naar de gloed van Liefde wordt getoond door middel van materiaalkeuze: oplopend van koud steen naar warm goud.

 

Download hier het PDF document met de uitleg.