Please assign a menu to the primary menu location under menu

Recreatie

Redmond O’Hanlon, 1 time right, 916 times wrong

DagAlmere, voorjaar, groen, FantasieWoonwijk De Fantasie met op de achtergrond het stadshart

In een onnadenkend ogenblik noemde Redmond O’Hanlon mijn stad de lelijkste ooit gebouwd. Ik weet zeker, hij heeft heel goed gekeken. En hij heeft er verstand van. Hij heeft gelijk. Maar ook ongelijk. Ik heb 916 voorbeelden daarvan.

Waar O’Hanlon zijn uitspraak over doet, is het ook best lelijk. Dat stukje stadscentrum achter de winkels, twee grote lelijke parkeergarages, een chaotische infrastructuur, lelijk onafgewerkt beton en stalen achterdeuren en rolluiken. In geen enkele stad is een een soortgelijk gebied wel mooi.

Hij heeft dus gelijk dat hele stukken minder mooi zijn en dat het ze aan te zien is dat ze inderhaast en voor weinig geld zijn gebouwd. We moeten onze ogen niet sluiten voor de minder mooie stukken. Almere heeft niet álles goed gedaan.

Goed, daar is O’Hanlon dus volkomen duidelijk in. Net zoals hij volstrekt duidelijk is in zijn positieve visie op onze stad. In diverse vlogs van zijn hand prijst hij Almere als hét voorbeeld als New Town, waar leven, wonen, landbouw en duurzaamheid op hetzelfde oppervlak goed samengaan. Hij prijst Almere regelrecht de hemel in. Hij ziet een wonderbare nieuwe stad, met talloze groene gebieden, doorsneden met grachten en vaarten, waartussen ruime woonwijken, soms eentonig, maar even vaak kleurrijk en divers. Stedenbouwkundig fraai ontworpen en ingerichte stadsdelen met een verrassend groot aantal architecturale meesterwerken, waarvan het stadshart het onbetwiste hoogtepunt is. Natuurlijk zijn er genoeg minder mooie stukken, veronachtzaamde buurten, verwaarloosde voortuinen en in tijden van crisis slecht gebouwde woonstraten. Maar al met al een goed geslaagde en mooie stad, niet bedoeld om naar te kijken, maar om goed in te wonen, werken en leven.

Wat is er toch met ons Almeerders dat wij ons meteen aangevallen voelen als iemand iets slechts over onze stad zegt. Daar zijn we intussen toch wel aan gewend? Onze stad wordt niet mooier of lelijker door wat iemand er over zegt. Onze stad is.

Dat Almere vooral wél gelukt is blijkt aan de toename van het aantal productiebedrijven dat hier komt filmen. Als ik op een woensdagochtend langs de Esplanade fiets, zie ik weer zo’n productiebedrijf aan het werk. Een mannetje of twintig loopt er voor het oog tamelijk zinloos heen en weer. Iemand is met een joekel van een camera bezig, twee anderen vechten met een reflectiescherm en een paar anderen staan onder een afdakje naar een monitor te kijken. Geen idee wat er gemaakt wordt, maar Almere en de KAF spelen er een rol in.

Redmond O’Hanlon heeft gelijk en ongelijk bedenk ik en om de twijfel weg te nemen scharrelde ik in mijn foto-archief en vond zonder al te veel moeite 916 foto’s van Almere die vertellen dat het hier mooi is. Kijk mee en oordeel zelf.