Please assign a menu to the primary menu location under menu

Politiek

Kiespijn

Politieke Markt, Griffie, Debat, Publiek Verantwoorden, MotieRaadsleden werken met efficiënte overzichtlijstjes om hun stem te laten gelden

De Floriade, Kustzone Almere Haven, bodemdaling, parkeertarieven. Vier actuele onderwerpen en niet de simpelste. Er moéten besluiten over genomen worden. Wie gaat daarover? De Gemeenteraad van Almere is aan zet. En u.

Dacht u dat het moeilijk was om te kiezen? Voor de raadsleden is het nog veel lastiger. Ze krijgen in de vier jaar waarvoor ze gekozen worden het ene na het andere dilemma te verwerken. Kies je het een, krijg je kritiek van de ene bevolkingsgroep. Kies je het ander, dan krijg je herrie met een andere groep. Kiespijn voor het raadslid.

Lastige taak

Raadsleden zijn de gekozen burgers van de stad. Zij bepalen de koers die onze stad vaart, stellen de kaders, maken de definitieve keuzes en controleren daarna of de gemeentelijke organisatie onder leiding van het college van B&W doet wat is afgesproken. Het is een behoorlijk zware en heel verantwoordelijke taak, waar het gemiddelde raadslid een kleine 20 uur per week mee bezig is. De meesten doen het werk naast een gewone baan. Dat is dus wel wat anders dan alleen op de donderdagavond een babbeltje maken met andere pluche-zitters. Het is keihard werken.

Direct contact

45 Raadsleden komen er na de verkiezingen. Omdat Almere sinds de vorige verkiezingen is gegroeid, zijn dat er zes meer dan voorheen. Mede daarom is in het stadhuis het hele politieke domein flink verbouwd. Dat kost een paar centen, maar – zoals men dat dan zegt – dan heb je ook wat. Want wat vooral is verbeterd, is de toegankelijkheid, de techniek en de ruimtelijke kwaliteit. Met onze Politieke Markt hebben we al sinds 2003 een veel transparanter politiek bedrijf dan in de meeste andere gemeenten en door de verbouwing zijn de ruimtes daar ook veel beter voor toegerust. Dankzij de nieuwe inrichting is het voor inwoners van de stad nóg veel beter mogelijk om vergaderingen en debatten bij te wonen en op vrijwel elke donderdagavond direct contact te krijgen met wethouders en (uw) raadsleden.

Uw rol

De raad moet kaders stellen, besluiten nemen en controleren, maar heeft daarvoor nodig dat u – de inwoner van Almere – duidelijk maakt welke kant het op moet. Daarom is het écht nodig dat u straks op 21 maar de juiste keuze maakt en zich daarvoor verdiept in de plannen van de politieke partijen. Stem niet ‘op de automaat’ en luister niet naar wie het hardste schreeuwt, maar lees wat de partijen met Almere willen en baseer daarop uw keuze. De gemeenteraad is een democratisch instrument, de raadsleden maken voor u de belangrijke keuzes voor de toekomst van Almere. Het enige wat u hoeft te doen, is te kiezen wie uw belangen mag vertegenwoordigen.

Kiespijn 2

U moet kiezen. Met een beetje pech vindt u sommige plannen van de ene partij goed, maar tegelijk ook andere plannen van een andere partij. Vooral in verkiezingstijd willen de partijen zichzelf extra zichtbaar maken door stelling te nemen met grote onderwerpen. Dan lijkt het handig om dan maar voor een landelijke partij te kiezen, met bijvoorbeeld Rutte, Pechtold, Wilders of Buma in gedachten. Maar daarmee doet u het harde werken van de raadsleden in uw eigen stad ernstig tekort. Bovendien lijkt de lokale politiek helemaal niet op de landelijke. Veel beter dan op nationaal niveau, kunnen lokale volksvertegenwoordigers besluiten nemen die het algemeen belang dienen; dat van de Stad. Ook in Almere worden de meeste beslissingen genomen in goede onderlinge verhoudingen tussen partijen. Al kijken die soms heel anders tegen het onderwerp aan. Niemand krijgt altijd helemaal zijn zin. Een stad besturen is compromissen sluiten. Dus, kiest u de een, dan krijgt u misschien uw zin op een bepaald onderwerp. Kiest u een ander, dan heeft u kans op een ander terrein uw zin te krijgen. Voor u ook kiespijn dus. Maar dat is maar eens in de vier jaar.

Wilt u écht weten hoe het werkt, kom dan op een donderdagavond naar de Politieke Markt. Toegang is vrij en er zijn tal van medewerkers die u op weg helpen. Woon een vergadering bij en zie wie aan het woord is met welke mening. Het is boeiend, leuk en leerzaam.

Dit artikel verscheen ook op de gemeentepagina’s van AlmereDezeWeek.