Please assign a menu to the primary menu location under menu

Mensen in de stadPolitiek

Gemeente raad(sels)

Griffie, gemeenteraad, windesheim, d66, studenten, jongeren, spelGriffie, gemeenteraad, windesheim, d66, studenten, jongeren, spel

19 jongeren in een klas spelen een spel over politiek. De een is wethouder, de ander actievoerder, inwoner of journalist. Er wordt heftig geargumenteerd, maar ook veel gelachen. Heel even lijkt politiek niet saai.

Ik ben op bezoek bij tweedejaars HBO-studenten Officemanagement van Windesheim Flevoland in Almere. In het kader van de module bestuurskunde nemen ze deel aan de ‘serious game’ Gemeenteraadsels. Het is een gezelschapsspel waarbij de spelers spelenderwijs kennismaken met de werking van de lokale politiek. Het is bedacht in de Mr. Hans van Mierlostichting en (dus) door D66 naar Almere gebracht, maar de jongeren trekken zich van de politieke kleuring weinig aan en ook op het spel is het ‘merk’ van ondergeschikt belang.

Dynamiek

Ook al zijn de studenten verplicht aan het deelnemen, ze hebben er lol in. De een klaagt dat hij het totaal oneens is met het standpunt dat hij voor zijn rol als wethouder móet innemen. De ander leeft zich uit in haar rol als journalist. Ze kruipen vol overtuiging in de huid van hun politieke karakter. De onderwerpen verleiden daar ook toe, je kunt je erin inleven: hoe moet het met de vluchtelingenopvang, komt er een speeltuin of parkeerplaats, wat doen we met een leegstaand gebouw? Na afloop van de debatten wordt centraal geëvalueerd. Het leidt tot inzichten.

Betaald parkeren

Tegen het einde, na een paar verschillende scenario’s gespeeld te hebben, verbindt Martine van Bemmel het spel aan de realiteit door over het actuele Almeerse dilemma van het betaald parkeren te vertellen. Ze laat er beleefd haar eigen mening uit weg. Daarna legt ze kort uit hoe de Politieke Markt van Almere anders werkt dan in de meeste andere gemeenten en hoe gemakkelijk je er als bezoeker naar toe kunt. Waarmee ze maar wil zeggen: kom eens langs!

Hierna komt er nog een groep van een stuk of vijftien studenten en begint het spel van voren af aan. Het lijkt wel echte politiek.