Please assign a menu to the primary menu location under menu

Politiek

De Griffiemensen

Gemeenteraad, griffie, politiek, bestuurAfstemming tussen vergaderlocaties

Het is een drukke tijd voor de mensen van de gemeenteraadsgriffie. Zo vlak voor de verkiezingen moet er nog van alles ‘door de raad’, want straks ligt het allemaal even stil. Dus is het gehaast documenten bijeenbrengen en beschikbaar maken, carousselvergaderingen plannen en verslagen uitwerken. En ondertussen stappen raadsleden doorlopend binnen voor advies en ondersteuning.

Ambtenare

Op de griffie werken ook gemeente-ambtenaren, maar het is een aparte organisatie. Het college van B&W heeft een stuk of 1600 ambtenaren aan het werk, de griffier een stuk of 12. Da’s niet zo veel voor de hoeveelheid werk die soms verzet moet worden, maar nog altijd meer dan in veel andere gemeenten. Er zijn griffiemedewerkers actief om het proces goed te laten verlopen en er zijn medewerkers die raadsleden inhoudelijk ondersteunen: de raadsadviseurs. En natuurlijk is er de griffier (en plaatsvervangend griffier), die het equivalent is van de gemeentesecretaris. Hij (of zij) staat de voorzitter van de raad terzijde en is het ultieme aanspreekpunt voor politiek-bestuurlijke vraagstukken. De griffie begeleidt ook burgers en bedrijven die contact willen met de raad, bijvoorbeeld om in te spreken of een petitie aan te bieden.

Nachtwerk

Omdat de griffie er voor de gemeenteraad is, draaien ze volledig mee in het ritme van de raad. Dat betekent: elke donderdagavond Politieke Markt. Je ziet ze dan doelgericht met naambordjes, dossiers en tablets door de gangen suizen, onderweg een raadslid beantwoordend, een bezoeker naar de juiste vergaderkamer wijzend en de facilitaire dienst tippen dat de waterkannen in een zaal bijna leeg zijn. Als de vergaderingen eenmaal aan de gang zijn, zitten de raadsadviseurs naast de raadsleden die de vergadering voorzitten. In sommige vergaderingen is er continu overleg tussen voorzitter en griffiemedewerker. Het is duidelijk dat hun ervaring en bestuurlijke kennis van groot belang zijn voor de kwaliteit en continuïteit van de politiek in Almere

Ik volg nu bijna vijf maanden de raad, maar al die tijd zie ik ook hoe de geoliede machine van de griffie het functioneren van individuele raadsleden en het collectief van de gemeenteraad mogelijk maakt. Ik bewonder steeds meer de noeste arbeid van de raadsleden, maar ook dat van de griffiemensen, die met professionele objectiviteit hun werk in dienst stellen van de lokale democratie.