Please assign a menu to the primary menu location under menu

Mensen in de stadPolitiek

VLOG: Raad in de stad

PRS__2010733

Met de inwoners in gesprek over heikele onderwerpen, de raad durft het aan. In Almere Haven over de kustzone, in Almere Stad over Schateiland. En ook in het stadhuis zelf was een ronde tafelgesprek over kunst en cultuur. Een vol programma en dus werd het laat.

Tegen de tijd dat over projecten in de stad beslissingen door de raad moeten worden genomen, gaan de raadsleden het gesprek met de inwoners aan. Ze kunnen zich dan nog eens extra laten informeren over wat er leeft én ze kunnen beluisteren of de door de gemeente gevolgde inspraakprocedures voldoende goed zijn gebruikt.

Hieronder vind je het filmpje. Iets meer dan vier minuten, maar snel gemonteerd, dus ze zijn voorbij voordat je het weet.

Raad on tour

Met een van de griffiemedewerkers bezocht ik het ronde tafelgesprek over kunst en cultuur, de bewonersontmoeting over de kustzone in Almere Haven (in de Goede Rede), de bewonersontmoeting over Schateiland en camping Waterhout in Almere Stad (in de Boat House) om daarna terug te keren naar het stadhuis. Want daar kwam de raad bijeen in een bijzonder debat om van gedachten te wisselen over 17 ingediende moties en amendementen met betrekking tot de Floriade. Een complex onderwerp, waarover door de gemeenteraad veel, uitgebreid en zorgvuldig wordt gesproken. Aan de inhoud en toon waag ik mij niet, maar vanavond is wel een mooi voorbeeld van de flexibele werking van onze Politieke Markt, want zo’n breed gesprek pas niet in de ‘normale carrouselvergaderingen, noch in de plenaire Raadsvergadering.

Late Raadsvergadering

Na het debat van ruim een uur, volgde ook nog een formele (plenaire) raadsvergadering en die begon dus pas om 23:15. Dat hoort dus ook bij het werk van raad en bestuurders: doorgaan tot in de laatste uurtjes, want sommige besluiten moeten gewoon door de raad genomen worden en kunnen geen uitstel dulden. En weer valt op hoe mooi de Politieke Markt werkt, want alle onderwerpen zijn in carrouselvergaderingen al besproken, dus feitelijk hoeft de raad alleen nog maar formeel het besluit te nemen. Omdat sommige fracties (of raadsleden) willen bekendmaken waarom ze voor of tegen stemmen, kunnen ze tijdens de besluitvorming een stemverklaring afleggen. Dat is een kort statement over de reden van hun keuze.