Please assign a menu to the primary menu location under menu

Politiek

Special: Pionieren in de politiek

Annemarie1061x720

In augustus 2003 werd Annemarie Jorritsma burgemeester van Almere. Feestelijk kwam ze op de Almeerse botter AM1 naar binnen gevaren. Temidden van de heersende machten in de Almeerse politiek. Weinigen begrepen de betekenis van de samenstelling van dit gezelschap.

PRS A280681

Je kunt hier ook de in het magazine afgedrukte versie als PDF downloaden.

Oud-burgemeester Hans Ouwerkerk, de formele voorganger van Annemarie, was er niet bij, want hij was een paar maanden eerder door ziekte uitgevallen. Er was een plaatsvervangende burger- vader in de persoon van Jaap van der Doef. Een zo vriendelijk ingetogen man, dat hij niet louter door zijn voorkomen De Kabouter werd genoemd. Hij bewoog soepel mee met de vreemde gang van zaken in de Almeerse politiek en schikte zich in de kleine rol. Hij was er dus ook niet bij. Wie dan wel? Gelukkig hebben we de foto’s nog. Tussen wethouder Frits Huis en presidiumvoorzitter Martin Wiegertjes zwaait Annemarie naar het publiek op de kade. Op de rij erachter staan raadsgrif er Jan Dirk Pruim en gemeentesecretaris Ig Caminada. Het is veertien jaar geleden, maar nog altijd klopt dit beeld. De burgemeester staat tussen raad en college in en beide hebben ze hun eigen ondersteuning. Het wordt bevestigd aan de keukentafel bij Annemarie in Almere-Haven, waar we met een kopje koffie terugkijken op het pionieren in de politiek.

GOED CONCEPT

Na tien jaar ervaring als raadslid in Bolsward, twaalf jaar kamerlid, acht jaar minister en een half jaar waarnemend burgemeester in Delfzijl was pas Almere aan de beurt. Dat het over meer dan de Politieke Markt gaat is logisch. Annemarie: “Het was allemaal al bedacht toen ik in Almere kwam, maar ik zag meteen vanaf het begin dat het een goed concept was. Net als overal waren er te weinig mensen van buiten de politiek betrokken. De Politieke Markt moest dat veranderen. Maar dat is nog onvoldoende gelukt.”

VERNIEUWING

In 2002 werd het dualisme in de gemeentepolitiek ingevoerd (Wet dualisering gemeentebestuur). Overal in het land zocht de politiek naar nieuwe ankers, maar alleen in Almere bedachten ze een Politieke Markt. “We waren echt de eerste en we hebben het ook het verst doorgevoerd. Ik denk wel dat het een van de betere oplossingen is. Maar na een tijdje settelt het zich toch, terwijl je door moet blijven gaan. Elke vernieuwing veroudert vanzelf ook weer. Ik had nog wel meer willen doen.”

VERBINDING

jorrit988 350pxDe politiek werd duaal, maar in de wet bleef de burgemeester monistisch: voorzitter van college, gemeenteraad én presidium. Maar dat deden we in Almere anders. In het presidium doet de burgemeester niet mee. “Als burgemeester zit je op een unieke plek waarin je een belangrijke rol kunt spelen, want er is geen politiek gewin. Je ziet daarom het meeste van de stad, van ‘Jan, Jans en de kinderen’ tot de complexe zaken. Het levert je de kennis over hoe de mensen zich voelen. Daarmee kun je raad en stad echt dichter bij elkaar brengen.”

DÓÓRGAAN

Het vernieuwen moet doorgaan, want het is niet af, vindt Annemarie: “Waar is de burger? Ja, slechte plannen krijgen burgers op de been, maar je wil ook de tevreden inwoners horen. Misschien dat de nieuwe indeling (na de verbouwing) helpt. Dan komen stad en politiek elkaar nóg gemakkelijker tegen. Maar misschien moeten we het ook zoeken in wijkvertegenwoordigers of een districtenstelsel. Het gaat om twee dingen: 1) bij de planning de burger eerder betrekken en 2) de besluitvorming meer uitleggen. En dat kan allebei heel goed in onze Politieke Markt.”


Annemarie Jorritsma was van 1978 tot 1988 raadslid van de gemeente- raad in Bolsward voor de VVD. In 1994 werd ze minister van Verkeer en Waterstaat en vanaf 1998 was ze minister van Economische Zaken en vicepremier. Op 18 augustus 2003 werd ze geïnstalleerd als burgemeester van Almere. Vanaf 2015 zit zij als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer.

Je kunt hier ook de in het magazine afgedrukte versie als PDF downloaden.