Please assign a menu to the primary menu location under menu

Politiek

Klets en durf

PRS__9210428

Het is reces. Het politieke domein in het stadhuis is angstwekkend leeg. En ik blijk op de donderdagavond het vrolijke rumoer van de Politieke Markt in Almere al te missen. Amper drie maandjes vrolijk-vrij-vliegende-fractie-volger en nu al een addict? Gelukkig had ik nog wat te lezen.

Klets en durf; lees je de stukken, dan zie je dat het gaat over verleden en toekomst. Het zijn best vier mooie verhalen – als zeg ik het zelf – die in de Quotes500 verschenen, uitgegeven ter gelegenheid van de 500e Politieke Markt van Almere. Voor die stukken sprak ik met burgemeester Franc Weerwind, oud-burgemeester Annemarie Jorritsma, raadsgriffier Jan Dirk Pruim en de vier presidiumvoorzitters van de afgelopen 500 markten (Martin Wiegertjes, Klaas Wolzak, Willy-Anne van der Heijden en Ellentress Müller). Uit al die gesprekken blijkt dat we hier in Almere toch echt een heel bijzonder kunstje hebben geflikt. En ik constateer: daar is te weinig kennis over. Vooral in onze eigen stad. Dik 2000 bezoekers kwamen uit heel den lande om het kunstje hier af te kijken, busladingen bestuurders, volksvertegenwoordigers en ambtenaren. Overal in het land vond de Politieke Markt van Almere navolging. In Almere is er slechts een kleine, harde kern van bezoekers en volgers. Ik vind het leuk om mijzelf daar nu al toe te rekenen.

Annemarie1061x720    Franc1061x720.002   JanDirk1061x720   Presidium1061x720

Klets en durf

Bij teruglezing valt me ook op dat die zeven prominente Almeerders wel een paar mooie onderwerpen aansnijden. Over hoe om te gaan met de veranderende rollen in de lokale politiek. Burgemeesters die van minder macht naar méér invloed moeten omschakelen. En over de – toch óók wel – schadelijke invloed van ‘Haagse’ getrouwen die in Almere lokale bestuurders werden. De Wet van Klets komt ook voorbij, in Almere inmiddels redelijk uitgebannen, maar dat er nog altijd te weinig écht gedebatteerd wordt. Ja, het is fijn en efficient dat er zoveel afstemming wordt bereikt in de caroussel, maar er is te veel fractiediscipline, volgzaamheid en angst. Annemarie kwam en zag dat het goed was (geintje), maar heeft zich daarna toch doorlopend beijverd om de raad steeds meer gezag te geven en voelt nog steeds de aandrang voor vernieuwing. En ja Franc, onze burgemeester toont zich een gedreven visionair die de raad oproept om durf te tonen. Mooie stukjes geschiedenis. Ik ben er trots op dat ik het mocht optekenen, maar nog trotser om de mensen en mijn stad die de politiek op deze wijze bedrijven. Over twee weken zie ik ze weer, maar volgende week doe ik u verslag van de voortgang van de verbouwing. Dat wordt een leuke.