Please assign a menu to the primary menu location under menu

MaatschappijMensen in de stad

Zingen in het Flevoziekenhuis

DagAlmere, Natuur, mistZingen in het Flevoziekenhuis

In de hal van het Flevoziekenhuis vloeien ijle stemmen harmonieus samen met klikkende hakjes en het geroezemoes van passanten. Er zingt een koor en iemand deelt zangteksten uit; meezingen graag.

Ik bedank voor die eer, vooral uit mededogen voor de anderen in de hal, maar ook omdat het repertoire mij persoonlijk niet zo aanspreekt. Een beetje té kerkelijk naar mijn smaak, te somber en te traag bovendien. Maar die stemming lijkt voor het merendeel van de aanwezigen niet op te gaan, ze genieten zichtbaar van de koorliederen, die worden afgewisseld met instrumentale partijen op blaasinstrumenten. De hal laat het allemaal mooi ruimtelijk klinken.

Operatie

Tot de toeschouwers behoren niet louter voorbijgangers, maar ook bedlegerige patiënten. Annemarie van het Flevoziekenhuis vertelt dat er een hele operatie aan vooraf is gegaan (leuke woordkeus in deze context) om patiënten te informeren over het concert en geïnteresseerden te transporteren. Niet dat het per se hoeft, want het hele evenement wordt ook geregistreerd met microfoons en uitgezonden over de ziekenhuisomroep. Maar al met al zijn tientallen mensen, waaronder veel vrijwilligers er druk mee in de weer om de patiënten van het Flevoziekenhuis een mooi moment te bezorgen.

Lijstje

Ik werd zelf kort daarvoor snel en vriendelijk geholpen op de afdeling radiologie, prima club. En zo ken ik nog wel meer afdelingen die het prima doen. Ik vind het echt een goed ziekenhuis en vraag mij (opnieuw) af waarom het Flevoziekenhuis dit jaar maar nét iets boven de middenmoot scoorde in het lijstje van het AD. En of dat onbenullige vergelijkende onderzoek van zo’n op goedkoop sentiment spelende krant als het AD net zo zorgvuldig is samengesteld als hun in opspraak geraakte oliebollentest. Terwijl ik bij het verlaten van de hal door een vrijwilliger-gastheer vriendelijk gedag word gewenst, klinkt achter mij een hartverwarmend hallelujah. En zo is het.