Please assign a menu to the primary menu location under menu

OLYMPUS DIGITAL CAMERANiet de suiker, maar voor de rest zo'n beetje alles

Wat een upcyclecentrum anders is dan milieustraat is heus niet iets voor beroepsgedeformeerde afvalinzamelaars. In Almere is het voor alle inwoners van het stadsdeel namelijk een vanzelfsprekendheid. Afval is grondstof of al meteen een halffabrikaat. En ik ga ervan uit m’n dak. Yep.

Ik was in het vroege najaar al eens op uitnodiging van VNO-NCW en de VBA voor een sneak-preview wezen kijken. Hier een verslagje. Maar op 20 december opende het upcyclecentrum werkelijk. En toen mocht ik wéér komen. Dat was wel het minste – vond ik zelf – aangezien ik het welkomstcadeau(tje) voor de eerste paar honderd bezoekers mocht maken: een jaarkalender met mooie plaatjes van alleen Almere Haven, elke maand subtiel verbonden met een duurzaamheidsboodschap.

Anyway…..

Ik dus naar die opening van het upcyclecentrum. Gave ontvangst door een paar van die perronmedewerkers, die ik als ouwe Havenaar natuurlijk wel ken. Ik heb immers na 3 verhuizingen in de stad mijn routes naar de mileustraten wel gevonden. Vervolgens blijkt het plein – daar waar die joekels van containers staan opgesteld uitermate leuk aangekleed met uplights, heaters, wat kraampjes. Ik wist de glühwein te ontwijken, maar snoepte wel een warme oliebol. Een uitstekende PA-installatie (voor de onwetenden: geluidsinstallatie voor evenementen) brengt prettige muziek ten gehore – de hemel-zij-dank geen amorfe basdreun – en moving heads projecteren lichtbundels door de ruimte. Complimenten aan Mirjam de Rooij Projects voor zo’n doordachte evenementuitvoering.

Ruimte

Had ik al verteld? Het is een overdekt upcyclecentrum. Met een dak erboven dus. Da’s heel comfortabel je herbruikbare handel wegbrengen, zeg. Je rijdt door een poort het terrein op, neemt een helling en dan kun je links of rechts je spullen in de lager gelegen containers kieperen. Hoef je geeneens al te zwaar te tillen. Perfect. Ik ging later op de avond thuis gekomen meteen kijken of ik iets had om te dumpen, maar mijn lieve vrouw wilde de wasmachine nog even in gebruik houden. Jammer. Overdekt dus en met overzichtelijke bewegwijzering.

Educatie

Kom je ook normaal niet tegen op een recycleperron. In het Almeerse Upcyclecentrum wel. Boven de oprit is een fraai educatiecentrum ingericht. Daar gaan we onze stadsgenoten bewuster maken van het duurzaamheidsideaal. Vooral scholen worden uitgenodigd er met hun adolescente notoire straatvervuilders naar toe te komen. Hoe briljant is dat. Mooi is ook dat je vanaf dat hoge punt een perfect uitzicht hebt op het Floriadeterrein, het focusseerpunt van onze lokale duurzaamheidscultus.

Eronder

Het centrum zit vol geheimen. Niet lang, denk ik, want ze zijn te gemakkelijk te ontdekken. Zo is er dus onder de milieustraat een uitgebreid labyrint van bedrijfsruimten. Natuurlijk zijn daar functies voor verantwoorde afvalverwerking in ondergebracht (chemische stoffen en zo), maar ook zijn er bedrijven gevestigd die van de aangeboden ‘rest’stoffen meteen nieuwe spullen maken. Dan verandert een bankstel in een reeks lederen tassen, bijvoorbeeld. Neem een kijkje en laat je verbazen. Heel, heel, heeeeel slim om het bedrijfsleven er in dit stadium al bij te betrekken.

Hergebruikt gebouw

Nu ja, dat is wat overdreven. Maar feit is dat in het gebouw van het upcyclecentrum heel wat bouwmaterialen zijn hergebruikt die eerder dienst deden in het voormalige recyclingperron, het zwembad of de sporthal. Er zijn zelfs bomen gebruikt die voor de verbreding van de A6 moesten wijken. En loop je daar rond, dan kun je dat ook zien. Bijvoorbeeld aan de kleur van het metaal. En wie – net als ik – vaak in het zwembad vertoefde, die herkent zonder twijfel de tegeltjes aan de wand. Ik heb nog even gevoeld of het ook een knuffelwandje was, lekker warm, maar helaas, dat niet. Niet duurzaam genoeg denk ik.

Grof restafval

Ik zou er geloof ik toch een zwarte plastic zak overheen getrokken hebben. Niet over de wethouder natuurlijk, maar over dat bord waar hij naast staat. Niet dat het afbreuk deed aan het verhaal van Frits Huis, die er zelf ook gewoon een geintje over maakte. Hij maakte volkomen terecht duidelijk dat we hier in een voorpost staan. We lopen met dit Upcyclecentrum hartstikke voor op de rest van Nederland. Afval is onderdeel van onze economie, onderdeel van ons leven. We moeten net zo zorgvuldig afstand doen van gebruikte spullen als we omgaan met het aanschaffen van nieuwe spullen. Dikke complimenten voor en grote dank aan de visionairs van de gemeente en in het bijzonder Sandor Bendeler die de grote trekker is van het project.