Please assign a menu to the primary menu location under menu

Mensen in de stadPolitiekTroon

Jan Dirk Pruim, wereldse raadsgriffier

Raad, griffie, almere, politiekJan Dirk Pruim, raadsgriffier Almere

Jan Dirk Pruim is een door-en-door aimabele man, die helemaal niet op aandacht zit te wachten. Dus ik moest maar ‘het raadslid’ op de Troon zetten, want die metaforische persoon hoort in het voetlicht. Toch kon hij kan niet anders dan zwichten voor mijn verzoek: hij is de bedenker van de Politieke Markt van Almere.

In drie gemeenten was hij al gemeentesecretaris, voordat de post raadsgriffier in Almere ontstond. Jan Dirk kwam, zag en veranderde alles. Binnen een paar jaar ging het politieke systeem, met commissiebijeenkomsten en ellenlange raadsvergaderingen op de schop en kwam er een Politieke Markt. Natuurlijk, het was de gemeenteraad zelf die de moed toonde om te veranderen, maar hij was (en is) de grote inspirator en drijvende kracht.

Ga je met hem in gesprek, dan raak je verzeild in een andere dimensie. Met futuristische hersenspinsels over betrokken burgers-bewoners en getrainde raadsleden die socratische dialogen voeren in een warm weefsel van bestuurlijke en politieke professionals. Centraal staat altijd de burger die weet en begrijpt wat er gebeurt. Wie nu verwacht dat deze griffier een abstract denkende bureaucraat is, vergist zich deerlijk. De passie, de daadkracht en het realisme spatten er vanaf. Zelfs nu zijn pensioen aan de horizon schemert, houdt hij niet op met denken over hoe die broze lokale democratie aansluiting en betekenis kan blijven houden in de huidige dynamische samenleving. Dat verlangt permanente beweging en dus vernieuwing, op zoek naar verbetering.

Dertien jaar geleden stond hij aan de wieg van de Politieke Markt in Almere en haalden we er de landelijke voorpagina’s mee. Intussen kwamen al zo’n 2.000 onthutste professionals, bestuurders, raadsleden en ambtenaren kijken hoe die Almeerders dat durfden te doen. En het Almeerse systeem kreeg volop navolging. Op 30 november 2017 vond de 500e Politieke Markt plaats. Een mooi moment voor hulde aan de man zonder wie het er allemaal nooit was geweest.

Veel meer over de Politieke Markt vind je op deze site onder de categorie ‘politiek’. Want ik volgde de gemeenteraad ruim een half jaar in al haar doen en laten en fotografeerde, filmde en schreef er wekelijks over.

Jan Dirk is gefotografeerd in de omloop van de raadszaal, op het grensvlak tussen stad en politiek.

Download hier de PDF van het artikel zoals het in Lifestyle Almere verscheen in editie winter 2017.