Please assign a menu to the primary menu location under menu

Politiek

Eropuit

PRS__A050074Plaats van handeling

Op een dag als vandaag wil een actief Raadslid zichzelf wel klonen. Ze moeten overal en nergens zijn. Een extra vergadering over de begroting, gewone carousselvergaderingen op 3 plekken in het stadhuis en een ronde tafel gesprek elders in de stad.

Maar we beginnen in de Burgerzaal, op donderdag de Raadszaal. Het is nu al een traditie. Maar niet traditioneel is de inrichting. De tafels staan anders dan vorige week en de ontheemde Almeerse politiek is opnieuw op zoek naar zichzelf. Nou ja, naar hun zitplaatsen dan. Ben benieuwd wat ons volgende week wacht.

Programmabegroting

Vandaag pakt de opstelling overigens heel nuttig uit, want wethouder Mark Pol overhandigt de Programmabegroting aan vice-voorzitter van de gemeenteraad Ellen-Trees Muller. Daar heeft het publiek dan ruim zicht op. Datzelfde onderwerp was er aanleiding toe dat hier om 17:00 al een technische toelichting op de begroting werd geboden aan díe raadsleden die tijdens de normale Politieke Markt van 19:00 tot 22:00 in andere besprekingen aanwezig willen of moeten zijn. Zo organiseert onze overheid dat toch alle Raadsleden op de centjes kunnen passen. Natuurlijk werd er in de voorbije periode al over gesproken en in de Algemene Beschouwingen over twee weken gebeurt dat weer. Maar tóch.

Perstribune

Alvorens ter vergadering over te gaan nemen Marcel Beijer en Robert Mienstra van Almere Deze Week demonstratief plaats op de grond, omdat in het onstuimig enthousiasme van de veranderde zaalinrichting vergeten was een plaats voor ze in te ruimen. Achterin, achter het publiek, da’s geen optie. Monter tweeten de heren over deze geïmproviseerde perstribune en NRC neemt de kwinkslag terstond over. Zie de foto’s; ze blijven er vrolijk onder.

Weg

Anyway, om zeven uur dus eerst een kwartiertje voor de traditionele uitreiking van een kleurige map met cijfers. Aansluitend brengt burgemeester een paar moties ter besluitvorming. Ze werden allemaal in voorgaande weken besproken en hoeven alleen nog maar afgehamerd te worden. Dat is echt een groot voordeel van het systeem van de Politieke Markt in Almere, maar dat leg ik in de komende edities nog wel uit. Ik blijf er deze keer namelijk niet bij. Ik moet weg.

Jongeren

Plaats van handeling: Scholengemeenschap Echnaton. In de deuropening verwelkomt griffiemedewerker David Kok de eerste gasten. Scholieren, onderwijsprofessionals, politici en betrokken Almeerders. Vergat ik een categorie, stuur mij een mail, iedereen heeft recht op bewondering, want dit is echt een geweldige bijeenkomst. Zo blijkt. De politiek gaat het stadhuis uit om te praten met de inwoners. Onderwerp: hoe betrekken wij jongeren bij de politiek? Met 41 deelnemers aan acht tafels is het een mooi gezelschap en aan vrijwel elke tafel zit er tenminste eentje uit de politiek. Wat opvalt is dat aan het begin van de brainstorm de politici nogal het woord voeren, laten we zeggen dat ze professioneel het ijs breken, maar gaandeweg keert het om. Met name de jongeren laten goed van zich horen en er wordt goed naar ze geluisterd. De vellen worden volgschreven met goede, vaak praktische ideeën en als er in de tweede ronde per tafel wordt gerapporteerd, zijn het de jongeren die het woord voeren. Wat een verrukkullukke avond (met dank aan Campert).

In de uitgaven op 11 oktober van Almere Deze Week kun je het verslag van de avond lezen door Robert Mienstra, die er ook al een korte film over publiceerde.