Please assign a menu to the primary menu location under menu

Bouwen en beherenPolitiek

De Politieke Markt gaat op de schop

PRS__9280588

Het Almeerse Stadhuis wordt flink verbouwd. Ditmaal niet Burgerzaken, de spreekkamers of kantoren. Nee, ditmaal is het domein van de politiek aan de beurt: de Raadszaal, de fractiekamers, vergaderruimtes en wandelgangen. Overal waar politiek, bestuur en stad elkaar ontmoeten.

Deze verbouwing is er niet voor het stadhuis, maar voor de stad. Voor een nog betere werking van de bijzondere vorm van democratie, zoals wij die in Almere kennen.

Maar hoe is dat democratisch proces in ons Almere dan bijzonder? En waarom wordt er zo ingrijpend verbouwd? Wat doen de raadsleden, ambtenaren en bestuurder in het halve jaar dat hún werkgebied overhoop ligt? Komt het werk niet in gevaar, kunnen onze vertegenwoordigers nog wel toezien op wat het stadsbestuur doet? En kunnen wij als burgers er nog wel bij?

Observeren

Morgen, 21 september 2017, bezoek ik de eerste Politieke Markt Almere na het zomerreces om te observeren wat er gebeurt. Niet alleen ben ik razend benieuwd hoe de politiek zich gaat redden tijdens de verbouwing, vooral ben ik geïnteresseerd hoe iedereen samenwerkt om het allemaal mogelijk te maken. Politici, bestuuders, maar ook facilitair medewerkers, de pers en bezoekers. Omdat ik wil weten hoe het politieke bedrijf in Almere werkt en omdat er geen mooier moment is om dat te doen dan nu: als het stadhuis op de schop gaat en alle deuren open zijn. Mijn queeste gaat veel verder dan het volgen van de verbouwing, ik wil doordringen tot de ziel van het politieke bedrijf in onze stad. Vaststellen wie welke rol heeft en hoe die wordt vervuld. Weten hoe het proces gaat en hoe onze stem -die van de burger en ondernemer- gestalte krijgt in onze stedelijke politiek.

Doen

Het Presidium van de Almeerse Gemeenteraad vond het een erg goed idee: een kritische Almeerse fotograaf-schrijver die objectief en vanaf de zijlijn, vanuit vogelvlucht of juist kikvorsperspectief het hele politieke bedrijf in Almere volgt en daar onafhankelijk verslag van doet. Zo goed, dat ze er een vergoeding voor beschikbaar stelden en dat maakt het mogelijk om er een structureel project van te maken. Vrijwel elke week -als er politiek bedreven wordt- observeren, analyseren en documenteren. Of vaker per week, als er aanleiding toe is, zoals op 7 oktober de Dag van de Democratie. In elk geval zo goed als elke week een verslag op DagAlmere. Ik ga er een half jaar mee door, tot aan de installatie van de nieuwe raad, eind maart 2018. Om te ontdekken wat ons bijzonder maakt, waar onze kracht ligt en wie het doen.

De vrij vliegende fractie DagAlmere

Volg mij op mijn queeste op weg naar een nieuw domein voor de Almeerse Politieke Markt en ontdek samen met mij hoe de hazen lopen.