Please assign a menu to the primary menu location under menu

Bouwen en beherenPolitiek

De kale zaal

PRS__9280574Steigers in de raadszaal

Weinig is er nog herkenbaar van de Raadszaal van Almere. Alleen wie goed kijkt ontwaart nog de marmeren achterwand, verscholen achter een beschermende houten barrière. Die wand blijft kennelijk. Maar wat verdwijnt er?

Een schier oneindige raamwerk van steigers vult de Raadszaal tot aan de nok. Metersdikke ventilatiebuizen hangen als lusteloos als zilveren slierten omlaag. Ze bieden althans nog enige frisheid in het verder desolate interieur. De vloer is kaal geschraapt, op de resten van de tapijtlijm na en overal ligt puin en gruis. Wie hier met enige regelmaat kwam, zoals ik, die kan zich alleen maar in vertwijfeling afvragen: “komt dit goed?”

Apetrots

Deze Raadszaal was er beslist een om apetrots op te zijn. Meesterarchitect Cees Dam ontwierp hem en hij werd in 1986 in gebruik genomen. Vlak voor de eeuwwisseling kreeg de zaal een upgrade, maar dat is dus ook al twintig jaar geleden. In 2005 plakte Dam een strakke glazen bestuursvleugel tegen de achterzijde van het stadhuis, in de volksmond ‘de banaan’ geheten. Het betekende een flinke gedaanteverandering voor ons stadhuis, maar die Raadszaal bleef gewoon zichzelf. Dat bewijst wel hoe knap het ontwerp was.

Nog mooier

Toch was het tijd voor verbetering. We krijgen een Raadszaal met ruimte voor meer raadsleden en waarin ook de afstand tussen wethouders en Gemeenteraad is weggenomen. Het wordt er beter toegankelijk voor minder validen, er zijn slimmere looproutes (minder opstoppingen) en de technische middelen worden gemoderniseerd. Wil je een indruk, hier vind je een korte beschrijving en wat illustraties. Pas in maart 2018 wordt de zaal in gebruik genomen, maar op dagalmere.nl hou ik je op de hoogte van de vorderingen.

Maar…..

Verbouwing of niet, het politieke bedrijf moet gewoon door. Dus lopen de politici en bestuurders vandaag weer van hot naar her in het Stadhuis. De ateliers op C4 zijn weer in gebruik, maar in plaats van het krappe stadsbeheerplein waar we vorige week bijeen kwamen, is vanaf nu de Burgerzaal voorlopig de lokatie voor de plenaire vergadering. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar. Verbaasden raadsleden zich vorige week nog over de nabijheid van hun collega’s, nu werd er wat huiverig gedaan over de grote afstand. Ja, het is een beetje schipperen.

22:00

Het is inmiddels tien uur in de avond, iedereen verzamelt zich voor het plenaire deel. Nu de meeste stoelen zijn bezet, valt het wel mee met de afstanden. En eigenlijk is het wel een mooi gezicht hoe hier in de Burgerzaal de – in Almere – gebruikelijke snelle besluitvorming gestalte krijgt. Alle onderwerpen die zijn immers al besproken in eerdere vergaderingen en alleen wat klaar is voor besluitvorming staat op de rol. In razend tempo worden voorstellen voorgelegd, eventuele stemverklaringen afgelegd en meteen daarna in stemming gebracht. Vice-voorzitter Muller en griffier Pruim registreren vlotjes de stemverhouding en voor je het weet is er een besluit. Wat een prachtig proces hebben we in Almere en zoveel beter dan de oude ellenlange vergaderingen uit de vorige eeuw. Hoe dit systeem werkt, onze Politieke Markt Almere, ontrafel ik de komende weken door vanuit de optiek van verschillende professionals mee te kijken.

De gemeenteraad heeft ook een eigen Facebookpagina.
In de Architectuurgids Almere staat ook een stukje over het Stadhuis.