Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vleugelnoot in het Uithofpark in Almere HavenVleugelnoot in het Uithofpark in Almere Haven

Dit stukje Almere Haven ligt verscholen tussen dreef en gracht. Vooral bekend bij honden, hun eigenaren en fietsers. Anders kom je er niet.

Het is een veronachtzaamd stukje stad dorp en daardoor mooi. Het ademt de sfeer van een bijna geheim gebleven stukje stad waar de grijpgage-maakbare-stad-vernieuwers, die elk rimpeltje willen gladstrijken, overheen keken. Ai, tot nu dan. Want ook hier komt de stadsvernieuwing het groen opeisen. Jeugdland moet verplaatst, want waar het nu ligt wordt het grote mensenland: een stukje van De Laren. Dus dan kan dit stukje allemansland wel weer in Jeugdland veranderen.

’t is jammer, want hier staat mijn all-time-favorite boom: een vleugelnoot. Ze staan overal in de stad, weet ik. Aan het Strawinskypad, langs de gracht, staan er ook een paar mooie, maar geen draagt haar kroon en vruchten zo trots als dit exemplaar hier in het Uithofpark.

Er komt hier wel een voedselbos. Mooie vondst. Een parkje tussen de woongebieden met natuurlijk voedsel voor mens en dier. Klinkt goed, maar het voelt toch wat politiek. Ach, ik ben echt niet tegen ontwikkeling, maar – zoals eerder al geschreven – wat eenmaal bebouwd is, dat wordt nooit meer groen.