Please assign a menu to the primary menu location under menu

Kwelbeek HoekwierdeKwelbeek Hoekwierde met Zwaluwenflat op de achtergrond

Wat is een kwelbeek? Welnu, dat was een kale, kaarsrechte kwelsloot, die het kwelwater dat door de dijk de polder in sijpelt, afvoert naar een gracht of vaart. Weinig geïnspireerde stedebouwkundige invulling, maar uiterst noodzakelijk.

Het water moet stromen in een kwelsloot. Een keer in de paar jaar komt (lees: kwam) een buitenproportioneel groot mechanisch monster met lange grijparmen en malende kaken al het leven uit het water en van de oevers vermorzelen. Weg kikkergekwaak, vogelgefluit, salamanders, vlinders, bloemetjes en bijtjes. En wat er allemaal nog meer leeft. Dood.

‘Dat kan beter’, dachten de bewoners van de Hoekwierde. Daar namen ze eerder al het onderhoud van het openbare gebied rond hun woningen zelf ter hand. In samenspraak met de gemeente, doen ze het hier echt allemaal zelf: maaien, snoeien, schoffelen, schoonmaken, aanplanten, water geven, etc. En het ziet er werkelijk fantastisch uit.

Maar van een functionele en bedroevend lullige kwelsloot een van leven bruisende kwelbeek maken is wel een grote uitdaging. En een kunst. De buurtbewoners zélf hebben dat geflikt. Met eigen ideeën, eigen kracht, eigen middelen. Met steun van het Streekfonds Flevoland en lokale aannemers. Het is een waar wonder. Van kale kwelsloot naar paradijselijke kwelbeek. Al na een paar maanden van een sprakeloos makende en rustgevende schoonheid. Met bankjes, een blote voetenpad en een bruggetje. Nu nog wat kaal, maar hoe zou het eruit zien over een paar jaar?