Please assign a menu to the primary menu location under menu

Waterlandse tuinenWaterlandse tuinen

In het verre Oosten van Almere liggen de Waterlandse tuinen. Een fabelachtig mooi ontworpen volkstuincomplex, dat inmiddels schitterend volgroeid is en door de bewoners zeer goed wordt onderhouden.

Sommige huisjes zijn van alle gemakken voorzien, maar er zijn er zat die het supersimplistisch houden. Er zijn groentenkwekers en bloemenliefhebbers. En er zijn er die helemaal niets kweken, behalve de ontspanning in hun spieren; de tuinzitters. Dan zijn er die een paar keer per jaar komen. En er zijn er die een paar keer paar jaar naar huis gaan.

In het hart van het complex is een kantine, een winkeltje, een werkplaats en een houten gebouw waarin het bestuur vergadert. Stap je dat gebouwtje in, dan blijkt het een tijdcapsule te zijn. Laat dat nou een van de oudste gebouwen van heel Almere zijn. Erfgoed! Het is een van de acht stacaravans die het bivak uitmaakten, waar de eerste stadsbewoners hun intrek namen om in het lege, platte Almere kwartier te maken. Nauwelijks oogt het nu nog als een woonverblijf, maar achter een gehaakte vitrage ging ooit een slaapkamer schuil. Daar vergadert nu het bestuur van de vereniging. De wanden en het plafond tonen hun leeftijd en het ruikt er naar het verleden. Het toilet ziet eruit alsof die ook uit de oorspronkelijke inrichting stamt. En dan die telefoon. Ze zijn er zuinig op.