Please assign a menu to the primary menu location under menu

De Marken nabij CanadabrugDe Marken nabij Canadabrug

In Almere Haven kun je kiezen uit tal van parallelle fietsroutes. Eén daarvan loopt langs de grachten. Je komt geen auto tegen, want gaat – met het water – onder de dreven door. Zo kom ik ineens in De Marken.

De groen-blauwe structuur van Almere Haven geeft je die mogelijkheid en de gescheiden verkeerstromen leiden je over of onder het gemotoriseerd verkeer door. Heerlijk. Als nu ook nog die achterlijk overbodige door fossiele brandstoffen aangedreven bromfietsstinkerds uit de stad verdwijnen, hoeven we als fietsers hun meurende uitstoot niet meer in te ademen en worden we pas echt Floriade waardig. Anyway…… Ik kom dus bij de Canadabrug.

Al jaren vraag ik mij af waarom die zo heet. Het past helemaal niet in het briljante naamgevingsbeleid van Almere. De belendende bruggen heten Paalbrug (Industriegebied ‘De Paal’) en Vrijburg (woonwijk ‘Vrijmark’). Op zoek naar een verklaring kan ik niet anders bedenken dat de naam geïnspireerd is op het groen eromheen. Aan de waterkant staan een paar indrukwekkende Canadese esdoorns. Beter bekend als de Maple Leaf, het nationale symbool van Canada.

Wie het weet mag het zeggen.

De Marken nabij Canadabrug