Please assign a menu to the primary menu location under menu

Boerenmarkt op de KemphaanBoerenmarkt op de Kemphaan

Je fietst het dorp uit. Het Waterlandse bos in. Langs Overgooi. Op een onzichtbare parallelle route gaat ons een ruiter voorbij. Zo nu en dan vertoont ze zich in een doorkijkje.

En dan is daar De Kemphaan. Een stadse bijzonderheid van provinciale allure met een landelijke sfeer. En dat is in de beste betekenis van de woorden. Het heet niet voor niets ‘stadslandgoed’. En het hoofgebouw wordt betiteld als ‘waterkasteel’. Daarop is het ontwerp van de Almeerse architect Bas ten Brinke gebaseerd. Schitterend en tijdloos.

Hier heerst niet de grootstedelijke waan, maar de landschappelijke werkelijkheid. Even verderop, in de kapschuur van de Stadsboerderij, is er de wekelijkse biologische markt. Zomer en winter koopt men hier verse, lokale waar. Er is tijd voor een praatje, een koffie, een stukkie kaas proeven of iets bizar onbekends maar razend lekkers van de lokale productent Almeerse Weelde. Aantrekkelijke taferelen zat, maar niet veel lenen zich voor publicatie, want de bezoekers kwamen hier niet om gefotografeerd te worden. Door naar de Almeerse Boerenmarkt te gaan onttrekken ze zich juist een tijdje aan het dwingende ritme van de grote stad. Gelukkig speelt zich niet alles zich op mensenhoogte af.