Please assign a menu to the primary menu location under menu

Troon

Hans Welle, dirigent

WelleHans Welle

In 1987 vormden drie kinderen het eerste ensemble van CKV Almere. Met een piano, een viool en een fluit. “Een Chinees orkestje,” noemt hij het met een glimlach. Pianoleraar Hans, die directie als tweede vak had gestudeerd, werd gevraagd er de dirigent van te zijn.

Jaren bleef het een incompleet gezelschap, maar door partijen om te schrijven van trompet of bas naar keyboard werd toch een voldragen klank gebracht. Met een paar uur betaald dirigeren en een veelvoud daarvan aan organiseren, arrangeren, coachen en toeren werd na 10 jaar het onvoorstelbare ideaal bereikt: een volledige symfonische bezetting. En wat aanvankelijk een leuke naam was, de Muppets, maakte plaats voor een serieuzere. Het Almeers Jeugd Symfonie Orkest, kortweg AJSO.

Inmiddels zijn het vijf orkesten en (gelegenheids)ensembles waar in totaal zo’n 140 kinderen en jong volwassenen leren muziek maken, samenwerken, afspraken nakomen, verantwoordelijkheid nemen en lol hebben. En natuurlijk maken ze muziek, fantastische muziek. Hun ultieme doel is om – na auditie – te mogen meespelen in het toporkest AJSO tussen 84 andere toppers. En om in het jaarlijkse matinee-concert spectaculaire muziek te brengen, zoals de Bolero in het razend moeilijke originele arrangement.

Een toporkest is het. Tussen de ongeveer 100 landelijke jeugdorkesten, zit ons AJSO steevast bij de top-5. Hoe dat komt? Ze doen het zelf, de musici. Dat is het mooie van een gesprek met dirigent Hans Welle. Zonder dat je het in de gaten hebt, praat je niet meer over hem, maar over het orkest, over de muziek, over de vrijwilligers, over de kinderen en hun kansen. Over de trots van de stad Almere.

Hans is gefotografeerd op het podium van de Grote Zaal in Schouwburg Almere tijdens de wekelijkse repetitie-avond.