Please assign a menu to the primary menu location under menu

Gemaal de Blocq van KuffelerGemaal de Blocq van Kuffeler

Gemaal De Blocq van Kuffeler – Oostvaardersdijk. Het staat daar in weerwil van al zijn machtigheid toch een beetje vergeten te worden. Het gemaal als vanzelfsprekendheid op de grens van land en water. Niet meer dan een onderbreking in het ritme van het rijden op de dijk.

Het was een viervoudig dieselgemaal, in zijn soort een van de grootste ter wereld, maar sinds 2010 werkt het geautomatiseerd elektrisch. Vier jaar na zijn overlijden werd Victor Jean Pierre De Blocq van Kuffeler, de opvolger van Cornelis Lely, door dit gebouw alsnog onsterfelijk. De beroemde architect Spruit liet zijn eigen initiaal in het gevelontwerp na en ging daarna Hoog Catharijne in Utrecht uitwerken. Dat hebben we met ons gemaal dus mooi overleeft.