Please assign a menu to the primary menu location under menu

Troon

Peter Aggenbach, wakker

AggenbachPeter Aggenbach

Peter Aggenbach, altijd online. Als je wat zegt en er luistert niemand, dan ga je steeds harder praten. Internetpionier Peter Aggenbach roept inmiddels zo hard dat weinigen nog willen luisteren. Gemiste kans.

Hij was in 1995 (mede)oprichter van het eerste serieuze online medium over Almere (Digitaal Almere), maar raakte door zijn kritische, ongezouten en vaak op de man gespeelde mening, snel in opspraak en diskrediet. Hij wordt bestempeld als anarchist, enfant terrible en randfiguur. Talloze prominente Almeerders kunnen zijn bloed wel drinken. Ze maken hem voor van alles uit, soms waar, vaak ook niet. Inmiddels is hij bijna een mythe en leiden fabels en feiten een eigen leven. Een enkel Almeers forum weigert hem al de toegang. Het remt hem niet, maar het kwetst hem wel en radicaliseert hem steeds meer. Zonder afbreuk te doen aan zijn compromisloze belangstelling voor de stad Almere.

Dus regeert hij het internet via zijn eigen instrumenten. Met een stuk of 20 twitterkanalen, 3 facebook-accounts, minstens 10 websites en een compleet virtueel Almere verzamelt en deelt hij alles wat hij voor de stad en haar inwoners van waarde acht. En hakt hij alles de kop af wat hem niet zint: waar hij corruptie vermoedt, wat naar vriendjespolitiek ruikt of op verspilling van publieke middelen. Tot in detail spit hij in dossiers, legt weergaloze mindmaps aan, ontbloot verbanden en gaat de confrontatie aan.‘Wie in Almere niet boos is, die let niet op’, luidt zijn motto. Hartstochtelijk geïrriteerd zijn, is zijn achilleshiel. Als een luid vals spelende violist in het harmonisch bedachte symfonie-orkest dat Almere heet. Eenzaam krassend in die andere toonsoort, die ook gehoord moet worden. Vindt hij. En waarom ook niet.

Onbezoldigd, ongebonden, ongrijpbaar, onafhankelijk: vrij. Het uiterste tegengeluid.

Peter is gefotografeerd in zijn werkkamer.