Please assign a menu to the primary menu location under menu

Bouwen en beherenMensen in de stadWonen

Leeuwardenplein; oogverblindend mooi

OLYMPUS DIGITAL CAMERALeeuwardenplein, Almere Stad

Jaren zijn ze er bezig geweest. En iedereen heeft zich ermee bemoeid. Maar nu is Stedenwijk Noord dan echt gerevitaliseerd. En een gedaantwisseling is het. Vooral woningcorporatie Goede Stede komt de eer toe de wijk in een nieuwe jas gestoken te hebben.

De jaren-tachtig woninkjes werden stuk voor stuk van een nieuwe gevel voorzien. Mooie warmkleurige bakstenen met her en der een zandsteen ornament. Het moet ongelooflijk veel geld gekost hebben,  maar daar heb je dan ook wat voor.

De Stedenwijkers hebben waarschijnlijk geen idee van het geluk dat ze ten deel gevallen is. Zo’n grootschalig en intens renovatieproject gaat geen enkele woningcorporatie ooit nog aan. Veel te duur. Dan verdienen ze niks. Tenenkrommend is het verschil met nog zo’n wijkje in Almere, wat door langdurige overheidsverwaarlozing en achterstallig onderhoud van de woningcorporaties was weggezakt: De Wierden. Het openbare gebied werd hier vrijwel geheel gestript en opnieuwe ingeplant met sprietig groen, want dat is voordeliger dan onderhouden. Bestrating en straatmeubilair werd grotendeels hergebruikt en ertussen werden wat cosmetische paden aangelegd. Dus wat bleef: goedkope en lelijke huizen en flats aan rechtgelegde oude stoepen, maar nu zonder weelderig schaamgroen om je achter te verschuilen. Om hier de wijk beter te maken, wordt kwaliteit van de woningen niet verbeterd, er komen gewoon nieuwe woningen tussen te staan. In het groen dus.

Maar laat ik niet verdwalen in de frustraties over laf gemeentebestuur en mij verheugen dat het elders in Almere wel kan.

Stedenwijk Noord dus. Kroon op het werk is wel het Leeuwardenplein. Ooit een verfomfaaid winderig rommelveldje, nu een prachtig ingerichte groene spikkel.  Veranderd van een lelijk eendje in een schitterende zwaan. Mooi verzorgde voortuintjes, containers in het gelid, de ramen zijn gelapt. En de mensen groeten je op straat.

Bij kapsalon Pleintje staat de deur gastvrij open. Alle kabouters zijn hier welkom. ieder ander trouwens ook. Het is een ontmoetingsplek. Vanachter het raam zwaaien Arabische mannen vriendelijk naar voorbijgangers, zelfs als die een camera om de nek dragen. even verderop vermaken jonge mannen zich om de hoorbaar getunede auto van een vriend. De sfeer is hier gemoedelijk. De gedaantewisseling van stedenwijk noord behelst veel meer dan het opgeknapte straatbeeld alleen.

Stedenwijk werd voor een dubbeltje geboren, maar is een kwartje geworden.

Wandel er eens doorheen, zo vlak bij het centrum, echt de moeite waard.