Please assign a menu to the primary menu location under menu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA'Koester diversiteit', Paul de Reus 2010

Over smaak valt niet te twisten en kunst is boven alle twijfel verheven. Dus kan het maar zo gebeuren dat er iemand een apert lelijk bouwsel in de Havenkom laat zetten. Zelfs de honden durven er hun poot niet voor optillen.

Het is een cadeau voor de stad van iemand die ook al straat na straat met onverteerbaar lelijke sociale woningbouw door de stad heeft gestrooid. Weinig koesterbare diversiteit in die woningbouw. Lelijk of mooi, smaken verschillen, misschien is het wel een goed kunstwerk. Want het maakt de tongen los.

Grappig is dat ik op de foto’s en het korte tekstje meer dan gebruikelijk reacties kreeg van relaties, die het hartstochtelijk eens waren met de gesignaleerde pijnpunten. In de eerste plaats dat je voor het kiezen van een dergelijk kunstwerk op zo’n publieke plek in de openbare ruimte echt heel, heel zorgvuldig moet zijn. En in de tweede plaats of het dus wel kan dat een individu die keuze mag maken.

Ok, ik geef toe het is lekker snedig geformuleerd. DagAlmere is doorgaans een lofzang op de stad, maar soms mag er wel wat kritisch’ in. Dan hou ik even ruggespraak met de hoofdredactie. Is deze keer ook gebeurd. Geen enkel bezwaar. Want het blijft slechts mijn mening en die kun je als lezer naast je neerleggen.

Toch?

Mhepmhep, fout gedacht. Je kunt ook vinden dat ik niet over ‘onverteerbaar lelijke sociale woningbouw’ had mogen schrijven, er is immers zoveel moois in de stad gezet. Aldus de mening van iemand die geen volger is, maar getipt werd. Die persoon weet dus niet dat DagAlmere de diversiteit van de stad vrijwel altijd liefdevol in de armen sluit. En wat volgde was een ontluisterende mailwisseling met iemand die is blijven geloven in het oude denkbeeld van de maakbare stad, die er de ogen sluit dat er in 25 jaar ook dingen minder goed gelukt zij. En die helemaal niet in gaat op verwante maatschappelijke vraagstukken en – zo blijkt – ook helemaal niet kan omgaan met een afwijkende mening. Ai.

Ik durfde op allerlei reacties rekenen, met betrekking tot dat kunstwerk. Maar dat iemand naar aanleiding ervan ontkent dat er ook goedkoop gebouwde en lelijke wijken in de stad staan, dat zag ik toch niet aankomen. Het is immers het verkeerde visuele imago waar de landelijke media Almere mee hebben opgezadeld. Totaal verkeerd, want onze stad is veel mooier dan wat die landelijke perslapzwanzen ervan hebben gemaakt, maar die lelijke plaatjes hebben zij toch echt in onze stad gemaakt.