Please assign a menu to the primary menu location under menu

Troon

Ton Huijzer, organiseert

HuizerTon Huijzer

Zelf je buurt onderhouden: zaaien, maaien, snoeien, kappen. Wanneer de burger de kans krijgt, gebeuren mooie dingen.

Samenwerken. Ton Huijzers werkzame leven bestaat er voor een belangrijk deel uit. Beroepsmatig is hij een door de wol geverfde procesmanager die organisaties, teams en
individuen grenzen laat verleggen door middel van samenwerking. Veel van zijn privétijd gaat er eveneens aan op. In en voor de stad.

Met als voorlopige hoogtepunt het experiment zelfbeheer Hoekwierde (EZH). Daarin nemen zo’n honderd buurtbewoners sinds 2011 vrijwel volledig zelfstandig het onderhoud van de openbare ruimte in de wijk voor hun rekening. In goede samenwerking met – maar zonder veel inspanning van – de gemeente Almere.

Van ver buiten de stad komen politici, ambtenaren en buurtorganisaties kijken hoe gewone burgers de verantwoording voor hun eigen wijk durven te nemen. En hoe dat heeft geleid tot een mooiere openbare ruimte en een sterke sociale cohesie. Ton voor de camera krijgen vergde overredingskracht. Want hij vindt dat niet hij, maar waarvoor hij voor gáát, moet worden getoond. Het draait om de autonome kracht van betrokken bewoners. En om de wijze waarop de burger zijn eigen woonomgeving kan beheren, als hij tenminste de ruimte neemt en krijgt, en de overheid daadwerkelijk een paar flinke stappen terugtreedt. Misschien doet hij dat zelfs nog wel beter dan diezelfde overheid.

Ton is gefotografeerd bij de speelbomen in de Hoekwierde, een speel- en verzamelplek voor de jeugd, door de buurtbewoners gemaakt, van in de buurt gekapte of omgewaaide bomen.