Please assign a menu to the primary menu location under menu

Troon

Kees Oosterwijk, muzikant

OosterwijkKees Oosterwijk

Onnavolgbare saxofoonsolo’s rollen er door de zaal als Kees zich even laat gaan. Maar ingetogen smooth kan ook natuurlijk.

Vanaf begin jaren negentig woont hij in Almere en speelt hij er. Kees Oosterwijk, wie kent hem niet. Van beroep: advocaat. Passie: muziek maken. Jazz op een saxofoon. Tenor en alt. Melodisch en acid. Maar vooral melodisch harmonisch.

Kees was jarenlang in verschillende formaties actief in de BIM-scene en excelleerde in abstracte, ongrijpbare jazz. Solo’s met ongeremde, spectaculaire wendingen, maar nu is het vooral tonaliteit en intensiteit.

Graag speelt hij in big bands en hij heeft ook een salsa-orkest. Maar dat is allemaal buiten de stad. Ondanks dertien jaar organiseren, formeren en improviseren, is er nog maar een wankele jazz-scene in Almere. In Groningen en Overijssel, ja zelfs Zeeland hebben ze meer dan tien big bands. In Flevoland is er eentje in Lelystad. Tenenkrommend. Kees maakt zich sterk om een jazzcultuur in Almere van de grond te krijgen. Niet uit de klei getrokken, maar een die autonoom groeit. Door telkens opnieuw jazzcafé’s te organiseren, in samenwerking met de uitbaters ervan in alle stadsdelen. Net is weer een nieuwe serie gestart.

Hij neemt zijn netwerk mee naar de polder, en formeert op maat trio’s, kwartetten of groter. Met of zonder zang, maakt niet uit, als de sfeer er maar in komt. Het gaat niet om geld. Of roem. Maar omdat het bij de cultuur van een grote stad hoort. Het moet er komen. En het zal.