Please assign a menu to the primary menu location under menu

Troon

Patricia van de Hoek – Werkman, redder

WerkmanPatricia van de Hoek

Met Baywatch heeft het reddingswerk in de lage landen weinig van doen. Het is hier meestal hard bikkelen, want het weer kan vreselijk tegen zitten. Toch vonden door de jaren heen al zo’n 1.600 Almeerders hun vrijetijdsbesteding bij de Almeerse Reddings Brigade.

Ze leerden er zwemmen, beter zwemmen of reddend zwemmen. Ze waren er voor de sport, voor de ontspanning of uit overtuiging. Waarom ze er waren, doet er eigenlijk niet toe. Ze waren er. Voor jou, voor mij! Hoewel het lidmaatschap van de Almeerse Reddings Brigade voor alle leden een hobby is, en dus vrijwillig, is het allerminst vrijblijvend. Wie deel uitmaakt van het team dat patrouilleert op stranden en bij evenementen kan niet wegblijven. De bevolking van de stad rekent op de aanwezig- heid van getrainde en ervaren hulpverleners op en rond het water.

Gelukkig zijn die er. De Almeerse Reddings Brigade heeft zo’n 210 leden, 50 daarvan zijn actief operationeel. De afdeling Almere is sinds 1985 onderdeel van de landelijke samenwerking tussen brigades, Reddingsbrigade Nederland. En we staan goed bekend. Het is een hechte vereniging met alle kenmerken van een club. Zij is verankerd in brede lagen van de maatschappij, maar vaak zijn het hele families die lid zijn, en waarvan de kinderen spelend beginnen om later hun verantwoordelijkheid te nemen.

Patricia van den Hoek-Werkman is er zo eentje. Als dochter van één van de oprichters begon ze als jeugdig bakvisje. Zij volgde de opleiding tot instructeur, was later jarenlang varend redder en is tegenwoordig ook bestuurder. De kinderen van de stad zijn de ziel van het nu.