Please assign a menu to the primary menu location under menu

Troon

Ad Emmen, wetenschapper

EmmenAd Emmen

Een wetenschapper die een brug slaat tussen computernerds en gewone burgers. En die en-passant de allerslimsten naar de Summerschool in Almere weet te halen.

In Polen, het verre en nabije Oosten, de Amerika’s en tot in Australië kent men Almere. Dat wil zeggen: men kent ’s werelds eerste stadscomputergrid: Almere Grid. Een avant-la-lettre netwerk van aaneengesloten computers bij bedrijven en particulieren, met een gezamenlijke rekenkracht die gelijkstaat aan die van een volwassen academische supercomputer. Maar dan vele malen voordeliger. Waardoor onderzoeken naar bijvoorbeeld genen konden worden uitgevoerd, die anders nagenoeg onmogelijk waren geweest.

Bedenker en oprichter is doctor ingenieur Ad Emmen, computer- en communicatiewetenschapper met een loopbaan die hem de helft van het jaar ver buiten de grenzen brengt. Uit te leggen waar Emmen zich precies mee bezighoudt, is onbegonnen werk. Te ingewikkeld, te ongewoon, te technisch en te vér vooruit voor gewone mensen. Emmen brengt Almere naar de wereld, en de wereld naar Almere.

Zoals afgelopen zomer. In het kader van Summer School Almere bracht Emmen internationale computerwetenschappers en post doc studenten vanuit alle uithoeken van de wereld samen om een week lang te praten over de meest vooruitstrevendste technologieën voor Cloud computing van dat moment. Gehuisvest in het Apollo, studerend in de fraaie Windesheimtempel en gezegend met een zonovergoten week, kregen verblufte computernerds een rondleiding door het onvoorstelbare stadscentrum, voeren ze met het Almereveertje naar een BBQ bij Haddock en hoorden ze stinkend jaloers hoe elke Almeerder voor weinig geld over glasvezel breedband kan beschikken.

Emmen deed en doet mee aan talloze Europese projecten en is reviewer voor evenzovele. Hij participeert in conferenties en fora, en Almere is nooit ver weg. Hij is een onzichtbare ambassadeur voor onze stad.