Please assign a menu to the primary menu location under menu

Troon

Edo van Tienen, betrokken

TienenEdo van Tienen

Van ondergekliederde bushokjes moet hij niets hebben, maar van een kleurrijk gespoten rolluik is hij voorstander. Grafiti hoort bij de stad. Dan kun je maar beter zorgen voor een beetje kwaliteit.

Betrokken Almeerder, leest ’t op zijn visitekaartje. Wat dat precies inhoudt, weten alleen ingewijden. Want Edo vindt het niet zo nodig om bekend te zijn. Integendeel. Ook al realiseerde hij twee wereldrecords in Almere: dat van langste grafitiwand en dat van het grootste aantal deelnemers aan een grafiti-event. Om het winnen en de eer ging het ‘m niet. Wel wil hij grafiti laten zien als een kunstvorm. Een dapper streven.

Want waar weinig mensen de onappetijtelijke tags op de elektriciteitshuisjes als mooi ervaren, blijft Edo gestaag tegen de stroom in zwemmen. Op z’n eigen positieve wijze. Hij helpt jongeren inzien dat zij het verschil maken tussen kunst en vandalisme. En hij doet dat met voorlichting, workshops en evenementen. Heel gestaag groeit het besef van eigen verantwoordelijkheid en bedachtzaam omarmen ze de gedragscode.

Edo won in 2007 de prijs voor het meest innovatieve idee voor vandalismebestrijding. Inmiddels is de Stichting Almeersegrafiti.nl in binnen- en buitenland vermaard om haar jaarlijkse Grafiti Jam. Uit heel de wereld komen graffers naar Almere om elkaar te ontmoeten en te inspireren, schouder aan schouder. Dit jaar om een oppervlakte van zo’n 900 m2 te vullen. De records in 2011 waren slechts een voorlopig hoogtepunt. Van het een komt het ander, dus soms helpt Edo desgevraagd ook andere initiatieven met zijn organisatietalent aan een succes. Of bedenkt hij een geniaal plan om de schitterende kunstwerken een nieuwe duurzame bestemming te geven.

Edo staat op de foto voor een illegaal kunstwerk – onder de A6 – van een onbekende maker. Hij is fel gekant tegen illegale werken, al zijn ze nog zo mooi. Maar deze plek, verborgen onder de snelweg zou zich erg lenen voor een legale zone. Daar gaat hij zich sterk voor maken. Op de lange wand prijkt nu één afbeelding die goed illustreert dat grafiti meer kan zijn dan grillig spuitwerk op een muur. Overdag oogt de leeuwenkop als niet meer dan een grauwe schets, maar als ‘s nachts de neonlampen van de A6 precies tussen de rijbanen door op het kunstwerk schijnen, komt de kop brullend tot leven.