Please assign a menu to the primary menu location under menu

Troon

Allard Bouwe Veldhuis, onvergetelijk

VeldhuisAllard Bouwe Veldhuis

Zijn columns in de krant waren soms niet mals, maar altijd raak. Zijn gulle lach werd door iedereen herkent. En om dingen van de grond te krijgen, deed hij ze gewoon zelf.

Ook al telde Almere nog maar zo’n 3000 inwoners, Sinterklaas moest in 1980 wel ingehaald worden. Als jongerenwerker en evenementenorganisator van wat later Stichting de Schoor werd, maakte Allard Veldhuis zich sterk er een heuse intocht van te maken. Hij schroomde niet er zelf de mantel voor om te slaan, een mijter op te zetten en zich in een dakgoot voor de persfotografen te vertonen.

In De Meenten waren de huizen nog in aanbouw en onbewoond, maar het ging om het idee. Allard wist van geen ophouden. Dertig jaar lang niet. Tal van evenementen nam hij onder zijn hoede of konden op zijn steun rekenen. Hij was de grondlegger van kindervakantieactiviteiten in de zomer (werd later Almeriade) en kreeg Jeugdland in Almere Haven van de grond. Toen het Nationaal Comité 4 en 5 mei Almere verzocht een Flevolandse variant in het leven te roepen, gingen in 1993 werkelijk alle registers open voor een bevrijdingsfestival. Allard droeg het stokje in 2006 over aan de jongere generatie, maar het festival is met 70.000 bezoekers inmiddels het grootste en best bezochte festival van de provincie.

Behalve zijn onuitwisbare, maar voor het publiek vaak onzichtbare rol in maatschappelijke activiteiten in de stad, wist hij zichzelf meer in de schijnwerpers te zetten als speaker tijdens de triathlon, met zijn wekelijkse Bou(w)te gedachten in de krant en in de arena van de lokale politiek met twee gewetensvolle ambtsperioden in de gemeenteraad.
Allard, hij is gepensioneerd, maar onverminderd gepassioneerd. En je kunt nog steeds niet om hem heen. Ga maar naar het theater. Hoor je iemand kei- en keihard lachen, dat is Allard.