Please assign a menu to the primary menu location under menu

Troon

Job van Velzen, gelooft in groei

VelzenJob van Velzen

“De essentie van groei is groter worden”, verduidelijkt Job van Velsen zijn keuze om met een spitskool op de troon te gaan. Met trots en een soort van tederheid toont hij de vers geoogste groente. Maar meer dan de groei van het groen in zijn eigen moestuin, fascineert hem de groei en ontwikkeling van kinderen.

It takes a village to raise a child luidt een Nigeriaans spreekwoord. In het klassieke Nederlandse basisonderwijs is voor die gedachte onvoldoende ruimte, ervoer schooldirecteur Job en hij zocht, ontwikkelde en realiseerde het concept van de brede school in Almere en ver daarbuiten. Eerst door als oprichter van basisschool De Hasselbraam het traditionele onderwijsaanbod te verruimen in een tijd dat weinigen zich daaraan waagden.

Vernieuwen, de grens op zoeken om te verbeteren. Met als doel de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten, zocht hij structurele samenwerking met andere instellingen, zoals welzijnswerk, kinderopvang of CKV. Maar uiteindelijk leidde zijn gedrevenheid tot een hele nieuwe, brede school in Tussen de Vaarten: Het Meesterwerk. Kinderen van nul tot twaalf jaar voelen zich er -letterlijk- thuis. Ouders lopen graag binnen of werken mee. In één en hetzelfde gebouw gaan peuterspeelzaal, basisonderwijs en vóór-, tussen- en naschoolse opvang naadloos in elkaar over. Erboven wordt gewoond. De school vormt het maatschappelijke hart van de wijk en het kind is het uitgangspunt. Centraal in de wijk. Eén met de buurt. Met De Kunstlinie, Stad & Natuur, de GGD en De Schoor worden buitenschoolse lessen en activiteiten georganiseerd. In de brede school komt het allemaal samen. In Almere zijn inmiddels meer dan tien brede scholen.

Van Velsen begon een eigen adviesbureau, publiceerde een boek en schrijft, adviseert en begeleidt om weer nieuwe onderwijsvormen van de grond te krijgen. Vormen waarin de wereld van het kind en de buitenwereld bij elkaar komen. Spelen is leren is spelen. In Almere, in de rest van Nederland en op Saba en Bonaire. Maar vooral in Almere, de stad waarin hij al dertig jaar woont, werkt en tuiniert.