Please assign a menu to the primary menu location under menu

Troon

Hans Warrink, stad en natuur

WarrinkHans Warrink

Begonnen als eenmansafdeling om natuur en mileu in het onderwijs van Almere gestalte te geven. Stadslandgoed De Kemphaan kwam er uiteindelijk uit voort. Een onvermoeibare realisator.

Met twee handen torst hij een zwerfkei, omspannen met een ijzeren band met daaraan een oog. Al in 1600 gebruikten IJsselmeervissers deze visnetverzwaarders om hun staande net strak te houden. Het is geen zeldzame archeologische vondst, maar wel eentje die hij zelf deed: rond 1980, toen hij over de zompige polderbodem glibberde en het ding een uur lang als een jachttrofee met zich meezeulde. In zijn verbeelding zag hij toen al het stadslandgoed, dat later De Kemphaan zou gaan heten. Eerst was het nog een natuur educatiecentrum met een eenvoudig biologisch tuinbedrijf. Inwoners van Almere Haven kochten daar op zaterdag door scholieren verbouwde groenten. Duizenden Almeerse kinderen hebben er groen leren waarderen. Nog steeds.

Al voor de eerste huizen werden gebouwd, legden groenwerkers het Beginbos aan. Hij ontwikkelde daar Het Eksternest, het gemeentelijke
milieu- en educatiecentrum uit de begindagen van Almere, van waaruit het radioprogramma Vroege Vogels jarenlang haar uitzendingen verzorgde. Een stukje Beginbos ging daarom Vroege Vogelbos heten en het kreeg landelijke bekendheid. Naast dit (oude) Eksternest vind je nu een schaapskooi en een theeschenkerij. Vanuit het nieuwe Eksternest op landgoed De Kemphaan werken hij en zijn medewerkers aan een ideaal: het laten versmelten van stad en natuur. Soms bijna letterlijk. Zoals op de stadsweide naast bedrijventerrein Randstad – door vrijwilligers van een plaatselijke Rotaryclub omheind – waar de Marchigianakoeien sindsdien rustig en onverstoorbaar naar het tumult van het oprijzende zakencentrum staren. Zijn idee. Of van recentere datum: de Oostvaarders. Het onvoorstelbare natuurbelevingscentrum dat met toestemming van Staatsbosbeheer door de omheining van de Oostvaardersplassen brak en nu uitzicht biedt op Afrika-achtige wetlands. Omdat er in het stedenbouwkundig concept vanaf het allereerste uur aan is gewerkt, is in geen stad het groen-blauw zo alomtegenwoordig als in Almere.

Terwijl hij op zijn paradijselijke volkstuin zijn eigen biologische groenten verbouwt of de bijen verzorgt, ontstaan bij Hans de ideeën. Daarna vindt hij partijen en krijgt hij dingen gedaan. Eksternest, Kemphaan, Oostvaarder en in de nabije toekomst vormen van stadslandbouw, zoals Warmoezerij Meridiaanpark. Sinds 2009 is hij geen ambtenaar meer, maar directeur van de zelfstandige stichting Stad & Natuur. Zijn gedrevenheid is er alleen maar door toegenomen.

Hans Warrink was tot aan zijn pensioen directeur Stichting Stad & Natuur. Hij woont in Almere sinds 1981 en nog steeds.