PRS__2080106.jpg

De nieuwe PM is 'wauw'

Ruime wandelgangen en ontmoetingsruimtes, ventilatie die onhoorbaar toeneemt als er veel publiek is, razend helder licht en perfect versterkte stemmen. Achter de vergadertafel hangt een immens groot beeldscherm en als er iemand het woord neemt, verschijnt als bij toverslag diens hoofd en naam in beeld. De nieuwe Politieke Markt is wauw.

Bijna geruisloos worden de vier nieuwe vergaderingkamers in gebruik genomen. Ze zijn zo goed als af. En ook de tussenliggende wandel- en ontmoetingsruimtes verlangen louter nog de finishing touch. De verwachtingen zijn hoog gespannen, want er is veel aandacht uitgegaan naar de techniek. Van de luchtbehandeling en de verlichting zijn de resultaten aan den lijve te ondervinden: een grote vooruitgang. Maar wat vooral - en letterlijk - zichtbaar is, zijn de grote beeldschermen. Die maken het politieke bedrijf voor het publiek veel en veel transparanter.

Pasje

PRS 2080014De heren en dames raadsleden melden zich allemaal een kwartiertje eerder, want ze krijgen een speciaal pasje. Ze steken het naast hun vergadermicrofoon in de tafel en daardoor kunnen kleine wonderen plaatsvinden. Wie het woord krijgt, drukt als vanouds op de spreekknop. Omdat 'het systeem' nu weet wie er achter deze microfoon zit, richt een van de videocamera's in de zaal zich op de spreker en wordt tegelijk diens naam en politieke partij onder in beeld gebracht. Als toeschouwer weet je nu wie er aan het woord is en van welke partij. Het maakt het veel, veel beter mogelijk om ieders woorden op kleur te beoordelen.

Ontmoeting

PRS 2080022Zeker zo belangrijk vind ik de verbeterde ontmoetingskansen. Eerder berichtte ik al dat de gang tussen de fractiekamers twee keer zo breed is geworden. Vandaag ervaren de aanwezigen de extra ruimte tussen de vergaderkamers en de riante centrale ontmoetingsruimte. Op een paar plekken zijn zitjes neergezet, die ook al meteen in gebruik worden genomen. Het lijkt wel alsof de gebruikers zowel tussen de vergaderingen door, als tijdens het nuttig napraten hun nieuwe ruimte echt opzoeken.

Serieus

PRS 2080082Dat de gemeente het politieke bedrijf en de rol van de gemeenteraad superserieus neemt, blijkt als ik op de vierde verdieping ga kijken. Daar waren tot vorige week de tijdelijke ruimtes voor de carrouselvergaderingen. Ze blijken alle drie volledig ingericht. Zacht gloeien de blauwe lampjes onder de microfoons, maar het licht is uit (voor de foto doe ik het even aan) en er is hierboven vandaag geen mens. Nou ja, afgezien van wat technici die op stand-by staan. Net als deze drie zalen dus, want daarom zijn ze ingericht. Just in case. Het blijkt niet nodig, want alles loopt vandaag op rolletjes.

We hebben er als stad een prachtig politiek domein bijgekregen, maar de verbouwing is nog niet voltooid. In de raadszaal wordt nog volop getimmerd. Dat duurt nog een paar weken. Het is wel de huidige gemeenteraad, die als opdrachtgever voor de vernieuwing, het nieuwe domein officieel in gebruik gaat nemen. Naar mijn idee legt ze daarmee voor de nieuwe raad de lat een stuk hoger. Want met de verhoogde uitstraling en ruimtelijke kwaliteit van de nieuwe werkomgeving hoort ook het besef van professionaliteit. Alleen de beste gekozen burgers verdienen het hier te werken.


Tags: Bestuur Politiek Politieke Markt .

© Copyright 2010-2018  -  DagAlmere is een activiteit van Bart Buijs | Prospero.  -  KvK GEF 59646837

Deze website heeft een informatief karakter, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De foto's en teksten op deze website zijn door Bart Buijs vervaardigd. Ik vraag u het intellectueel eigendom te respecteren en de werken niet te gebruiken zonder uitdrukkelijke voorafgaande toestemming.